E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13338
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Tiesības uz slimības pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. decembrī, 2017
Inta

Labdien! Vēlējos noskaidrot, kā ir ar slimības lapu pašnodarbinātai personai, ja es darbojos kā pašnodarbināta persona ar ienākumiem mēnesī vidēji 400 eiro. Vai es varu formēt slimības lapu, un kāds pabalsta apmērs man būtu izmaksājams? Un vēl, no nākamā gada ir 5% obligātās sociālās iemaksas. Vai man arī tās būs jāveic, ja esmu MU nodokļa maksātājs un sociālais nodoklis jau ir iekļauts tajā nodoklī?

A
atbild:
11. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājam ir tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem tāpat kā vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājiem. Tiesības uz slimības pabalstu no darbnespējas 11. dienas nosaka un pabalstu aprēķina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pēc tam, kad ir iesniegta darbnespējas lapa B.

Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. pantā ir noteikts, ka mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms. 

Valsts ieņēmumu dienests sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) informāciju par mikrouzņēmumu darbiniekiem, mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju un informāciju par aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kā arī mikrouzņēmuma nodokļa maksājumiem. VSAA tad arī varat noskaidrot, kāds būs pabalsta apmērs, jo pabalsts tiek aprēķināts, pamatojoties uz personas individuālajiem sociālās apdrošināšanas datiem.

No 2018. gada tiesībām uz slimības pabalstu noteikts kvalifikācijas periods, t.i., sociālās apdrošināšanas iemaksām jābūt veiktām ne mazāk kā 3 mēnešus pēdējo 6 mēnešu periodā vai 6 mēnešus pēdējos 24 mēnešos. Kvalifikācijas periods neattieksies uz darbnespējas lapām A, kuras apmaksā darba devējs, kā arī uz gadījumiem, kad tiek kopts slims bērns, kas nav sasniedzis 14 gadu vecumu.

Ja darbnespēja būs iestājusies nodarbinātības periodā, slimības pabalstu izmaksās 30 kalendārās dienas pēc tam, kad cilvēks zaudējis darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu.

Par jaunajām normām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Mikrouzņēmumu nodokļa izmaiņas 2018. gadā”.

Papildus 5% valsts sociālās apdrošināšanas maksājums attiecas uz pašnodarbinātajiem, kuri maksā vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokli un veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ja ienākumi sasniedz vismaz minimālās algas līmeni (šogad – 380 eiro, nākamgad – 430 eiro).

Izmaiņas 2018. gadā VSAOI veikšanas kārtībā pašnodarbinātajiem ar ienākumu mēnesī līdz minimālajai algai un ar ienākumiem, kas pārsniedz minimālo algu:

  • pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no ienākumiem būs jāveic VSAOI 5% (pensiju apdrošināšanai). Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt;
  • pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru, no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, būs jāveic VSAOI vispārējā apmērā (2018. gadā VSAOI likme vispārējā gadījumā pašnodarbinātajam 32,15% un persona ir pakļauta pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un veselības apdrošināšanai) un no starpības starp ienākumiem un brīvi izraudzītā objekta, būs jāveic VSAOI 5% apmērā (pensiju apdrošināšanai).
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas