E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13270
Lasīšanai: 2 minūtes

Piebūve mājai un zeme kā kopīpašums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2017
Līva

Labdien! Mums pieder daļa no mājas, bet kopīpašums ir zeme, uz kuras atrodas abas mājas daļas. Vēlamies veikt piebūvi savai mājas daļai. Vai ir nepieciešama atļauja no otra zemes īpašnieka? Vai jāslēdz kāda savstarpēja vienošanās? Paldies par atbildi!

A
atbild:
22. novembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Atbilstoši Civillikuma 1067. panta nosacījumiem īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tādējādi sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Savukārt Civillikuma 1068. pants nosaka, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu.

Tātad, lai veiktu piebūvi savai mājas daļai (pat ja māja ir sadalīta reālās daļās), ir nepieciešama kopīpašnieka piekrišana. Likums prasa tikai kopīpašnieka “piekrišanu”. Piebūves veikšanai ir nepieciešams sagatavot nepieciešamo dokumentāciju – projektu, kā arī saņemt attiecīgu būvatļauju. Pirms būvatļaujas saņemšanas ir nepieciešams saņemt no otra kopīpašnieka rakstveida piekrišanu šādai būvniecībai, ko arī paredz Būvniecības likuma 15. pants.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas