E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13267
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Ienākumus vidējās iemaksu algas 12 mēnešu periodā ņem vērā pabalsta aprēķinā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2017
Sintija

Labdien! Ja es, atrodoties bērnu kopšanas atvaļinājumā, palieku stāvoklī ar otro bērniņu un starp bērnu kopšanas atvaļinājumu un došanos nākamajā pirmsdzemdību atvaļinājumā izmantoju iekrāto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu darbā (it kā atgriežos darbā, bet reāli nenostrādāju nevienu dienu, jo atradīšos atvaļinājumā), kā tiks aprēķināti pabalsti nākamajam bērnu kopšanas atvaļinājumam – saglabāsies tā pati nauda, kas bija ar pirmo bērnu (gan par slimības lapām, gan bērnu kopšanu), vai tiks aprēķināta no jauna? Ja tiks aprēķināta no jauna, – kā?

A
atbild:
22. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas, ka pēc bērna kopšanas atvaļinājuma un pirms nākamā grūtniecības atvaļinājuma izmantosiet iekrāto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, nenozīmē, ka nesaņemsiet ienākumus, kas ir atvaļinājuma nauda.

Pabalstu aprēķinam ņem vērā apdrošināšanas iemaksu algu, kas ir ienākumi, no kuriem saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" izdarītas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Darba ņēmējam tā ir darbiniekam regulāri izmaksājamā atlīdzība par darbu, kura ietver darba algu un normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktās piemaksas, kā arī prēmijas un jebkuru cita veida atlīdzību saistībā ar darbu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 8. punkts nosaka, ka, aprēķinot vidējo iemaksu algu, iemaksu algu summā ieskaita algotā darbā aprēķinātās apdrošināšanas iemaksu algas summas, izņemot piemaksas, prēmijas, pabalstus un cita veida atlīdzību, ko darba devējs izmaksājis pārejošas darbnespējas laikā vai laikā, kad persona ir bijusi grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu.

Maternitātes pabalstu (darbnespējas lapa B pirms dzemdībām un pēc dzemdībām) piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējai vidējo iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Ja šajā laikā ir bijis grūtniecības, dzemdību, vēlāk bērna kopšanas atvaļinājums un nebija ienākumu, no kuriem jāveic sociālās iemaksas, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums. Tātad šādā situācijā maternitātes pabalstu aprēķina no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus sieviete guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

Par vecāku pabalstu. Tikai gadījumā, ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējam nav divu gadiņu, vecāku pabalsta apmēra noteikšanai izmanto pabalsta apmēru, kāds aprēķināts iepriekš. Par otro bērnu  pabalstu aprēķina no jauna, to salīdzina ar vecāku pabalstu, kāds bija piešķirts par pirmā mazuļa kopšanu, šo pabalstu pārrēķinot atbilstoši veiktajai izvēlei – 60% apmērā (līdz bērna 1 gada vecumam) vai 43,75% apmērā (līdz bērna 1,5 gadu vecumam) no vidējās iemaksu algas, no kuras pabalsts tika aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu. Piešķir lielāko no pabalstiem.

Arī vecāku pabalstam vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts. Ja šajos 12 mēnešos būs arī periods, kad darbā gūti ienākumi, tos ņems vērā aprēķinā. No 12 mēnešu perioda tiek izslēgtas pārejošas darba nespējas dienas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

Savai situācijai konkrētāku atbildi varat iegūt klātienē ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas