E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13231
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādnieka mantas glabāšanu parasti nodrošina piedzinējs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2017
Līga

Labdien! Kur tiek glabātas parādniekam konfiscētās mantas līdz brīdim (vienu mēnesi), kad tās tiek izpārdotas?

A
atbild:
24. novembrī, 2017

Jautājuma konteksts liek domāt, ka runa ir par tiem gadījumiem, kad notiek jaunā ieguvēja ievešana nekustamā īpašuma valdījumā vai parādnieka izlikšana no telpām piespiedu kārtā. 

Tādos gadījumos parasti visas mantas tiek aprakstītas aktā un izvestas no telpām. Mantu glabāšanu parasti nodrošina piedzinējs. Aktā tiek norādīta adrese, kur mantas tiks uzglabātas. Tiesu izpildītājs aktā par mantas glabātāju norāda piedzinēju.

Parādniekam ir tiesības mēneša laikā saņemt glabāšanā nodoto mantu, samaksājot sprieduma izpildes izdevumus. Ja parādnieks atsakās maksāt sprieduma izpildes izdevumus, tiesu izpildītājs aiztur parādnieka mantu tādā vērtībā, kāda nepieciešama sprieduma izpildes izdevumu segšanai, bet pārējo mantu nodod parādniekam.

Sekojoši aizturēto mantu tiesu izpildītājs pārdod. Mantas pārdošanā saņemtā nauda tiek ieskaitīta sprieduma izpildes izdevumu segšanai, bet varbūtējais naudas pārpalikums izmaksājams parādniekam. Par mantas pārdošanu tiesu izpildītājs paziņo parādniekam, ja viņam ir ziņas par parādnieka dzīvesvietu.

Ja parādnieks mēneša laikā neierodas saņemt glabāšanā nodoto mantu, tiesu izpildītājs to pārdod.

Mantu, kurai nav tirgus vērtības vai kuru nevar pārdot un kuru parādnieks šā panta pirmajā daļā norādītajā termiņā un kārtībā nav ieradies saņemt, tiesu izpildītājs iznīcina liecinieku klātbūtnē, sastādot par to aktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas