E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13208
Lasīšanai: 3 minūtes

Administratīvo arestu nevar anulēt

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2017
Andris

Cilvēku saķēra policija alkohola reibumā pie auto stūres, viņam uzrādīja 1,4 promiles, viņam ir 2 mazi bērni un sieva stāvoklī, vai arestu var anulēt tiesa vai nē?

A
atbild:
14. novembrī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Tas, ka personai, kuru pieķēra, braucot alkohola reibumā, ir 2 bērni un sieva stāvoklī ar trešo, nav iemesls vai attaisnojums, lai tiktu anulēts arests.

Par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.15 panta trešā daļa paredz naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam 120 eiro apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no 5 līdz 10 diennaktīm, uzliek naudas sodu no 850 līdz 1200 eiro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz diviem gadiem.

Personai, kam piemērots administratīvais arests, pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā ir jāierodas policijā soda izciešanai. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka soda izciešanai personu var nogādāt piespiedu kārtā, līdz ar to ļoti nepiemērotā laikā.

Tāpat jāvērš uzmanība, ka LAPK 317. pants nosaka lēmuma par administratīvo arestu izpildes termiņus: “Lēmumu par administratīvo arestu izpilda pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un lēmums nav pārsūdzēts, vai arī ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas nolēmums. Ja apelācijas instances tiesa nolēmumu paziņo saīsinātā formā un pilnu nolēmumu sastāda vēlāk, administratīvo arestu izpilda pēc nolēmuma paziņošanas saīsinātā formā. Lēmumu par administratīvo arestu izpilda divu gadu laikā no lēmuma par administratīvo arestu nodošanas izpildei.”

Tas nozīmē, ka aresta izpildei cilvēks var pieteikties, zināmā mērā balstoties uz soda izciešanai izdevīgāko laiku. Administratīvo arestu personas izcieš īslaicīgās aizturēšanas vietās, kas nereti mēdz būt pārpildītas, tādēļ soda izciešanas laiku vēlams saskaņot ar policiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas