E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13205
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
6
6

Bērna kopšanas atvaļinājums un darba devēja iegādātā polise

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2017
Marija

Strādāju darbā, kurš man izsniedza veselības apdrošināšanu. Visu laiku viss bija kārtībā. Darbs to apmaksāja, un viss. No mani nekādas iemaksas par to netika ņemtas, bet nesen atgriezos darbā pēc dekrēta atvaļinājuma, un darbs sāk no manas algas atskaitīt pa 10 eiro katru mēnesi par šo veselības apdrošināšanu, jo es esmu bijusi dekrētā, nevis strādājusi, bet brīdināta par to, ka tā tiks darīts, nebiju. Esot dekrēta atvaļinājumā, man izsniedza jaunu polisi bez jebkādiem brīdinājumiem. Vai darbs ir tiesīgs no manis tagad katru mēnesi iekasēt naudu par to?

A
atbild:
21. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Veselības apdrošināšanas polišu iegāde un piešķiršana katrā darbavietā var būt atšķirīga. Tā ir darba devēja kompetence, un polišu piešķiršanas kārtība parasti tiek noteikta iekšējā normatīvajā aktā – kam un kādos gadījumos polisi piešķir, kādu summu maksā darba devējs, vai ir paredzēts darbinieka līdzmaksājums. Nereti ir situācijas, kad darbinieces sūdzas par to, ka viņas, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, ir diskriminētas, jo veselības polisi darba devējs nav iegādājies, kam taču arī nebūtu pamata, jo darba attiecības nav pārtrauktas.

Veselības apdrošināšanas polises, ko iegādājas darba devējs visiem darbiniekiem, ir labums (ienākums) darbiniekiem, un tas ir apliekams ar nodokli, ja polises cena pārsniedz likumā noteikto neapliekamo summu – 426,86 eiro gadā. Jūs neesat norādījusi, kāda ir polises cena. Un no polises Jūs neatteicāties. Jebkurā gadījumā situāciju tagad vajadzētu vispirms noskaidrot pie darba devēja – par kādu ieturējuma kopsummu ir runa un kas to veido: vai tas ir darbinieka līdzmaksājums, ko maksā visi darbinieki, vai arī tā ir summa, no kuras ieturams algas nodoklis.

Ieturot nodokli, Jūsu darba devēja grāmatvedība ievēro likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” prasības. Proti, no nodokļa maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz darbinieka labā darba devēja iemaksātās veselības apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10% no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro gadā.

Svarīgs ir arī periods, kurā bija polise, jo ar 2015. gada 30. novembra grozījumiem, kas ir spēkā no 2016. gada 1. janvāra, likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. pants ir papildināts ar jaunu 5.2 daļu, nosakot, ka likumā noteiktais procentuālais ierobežojums 10 procenti no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā netiek piemērots maksātājam proporcionāli par tām taksācijas gada kalendāra dienām, kurās tas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām maksātājam ir izsniegta darbnespējas lapa “B”.

Apdrošināšanas maksājumu aplikšana ar nodokli ir noteikta likuma 8. pantā un ar piemēriem paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas