E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13168
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja dalība inventarizācijas procesā nav amatpersonas amata aprakstā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2017
Vidvuds

Sveicināti! Diezgan ilgi meklēju informāciju, bet nevarēju atrast. Sniedziet, lūdzu, konsultāciju par sekojošu situāciju – ar ieslodzījuma vietas priekšnieka rīkojumu esmu iekļauts inventarizācijas komisijas apakškomisijā par locekli, darba pienākumi kā komisijas loceklim nav iekļauti manā amata aprakstā. Lūdzu noteikti piemaksu par to, jo, manā ieskatā, tie ir papildu pienākumi, bet man atsaka, sakot, ka manā amata aprakstā ir punkts, kas nosaka, ka man ir jāpilda augstāk stāvošu amatpersonu rīkojumi un norādījumi, ja tie nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem. Vai Jums ir precedenti vai pieredze šajā jomā?

A
atbild:
09. janvārī, 2018
Tieslietu ministrija
Alise Adamane, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Darbu inventarizācijas komisijas sastāvā, ja dalība inventarizācijas procesā nav amatpersonas amata aprakstā, var uzskatīt par papildu pienākumiem, kas tiek veikti papildus amata aprakstā noteiktajiem pienākumiem un kas attiecīgi dod tiesības saņemt piemaksu. Tomēr katrs konkrētais gadījums izvērtējams individuāli, un jautājums par piemaksas piešķiršanu izlemjams saprātīgi un taisnīgi. Piemēram, būtu jāņem vērā papildu pienākumu sarežģītība, apjoms, veikšanas ilgums, saistība ar tiešajiem amata pienākumiem. Amata aprakstā noteiktais pienākums pildīt augstāk stāvošu amatpersonu rīkojumus un norādījumus, ja tie nav pretrunā ar normatīvajiem aktiem, mūsuprāt, attiecināms uz tādiem rīkojumiem un norādījumiem, kas attiecas uz amatpersonas amata pienākumu izpildi.

Lēmumus darba samaksas jautājumos (par mēnešalgas un piemaksu noteikšanu) ieslodzījuma vietās pieņem Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks. Tāpēc, ja amatpersona uzskata, ka viņai pienākas piemaksa par papildu pienākumu veikšanu, amatpersonai jāvēršas ar iesniegumu pie Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka.

Papildus norādām, ka gadījumā, ja jautājuma autors nav valsts amatpersona, bet ir nodarbināts uz darba līguma pamata, tad šajā situācijā būtu jāņem vērā arī Darba likuma 56. pantā noteiktais, ka darba devējs ar saviem rīkojumiem Darba likuma ietvaros var precizēt darbinieka darba pienākumus. Darba devējs ir tiesīgs precizēt darbinieka pienākumus tikai jau esoša darba līguma ietvaros (amata aprakstā), bet, ja darbiniekam turpmāk būs jāpilda nevis pamatdarba pienākumi, bet tikai papildu darba pienākumi, tad faktiski viņam tiek mainīts darba līgumā noteiktais veicamais darbs (pamatdarbs, kas jau tiek uzskatīts par grozījumiem, par ko attiecīgi var prasīt piemaksu pie algas). Līdz ar to konkrētajā situācijā būtu svarīgi konstatēt, vai darbs inventarizācijas komisijas sastāvā ir papildu pienākums vai amata apraksta precizējums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas