E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13158
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba aizsardzības nosacījumi darba videi ārpus telpām un telpās atšķiras

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2017
Ivars

Vai naktssargam, kurš strādā tikai naktīs un kurš 75% no sava darba laika pavada dežūrtelpā, ir piemērojamas MK 28.04.2009. g. noteikumu Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” 29.10. punktā noteiktās prasības  “nodrošināt nodarbinātos ar dzeramo ūdeni un aizsardzību pret dabisko starojumu (saules starojumu)”?

A
atbild:
04. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ministru kabineta noteikumu  Nr. 359 “Darba aizsardzības prasības darba vietās” pielikumos noteiktas konkrētas prasības darba telpu mikroklimatam (gaisa temperatūra, gaisa kustības ātrums, gaisa relatīvais mitrums), kādam jābūt vasarā un ziemā atkarībā no nodarbinātā fiziskās slodzes, noteikts apgaismojuma līmenis gan iekštelpās, gan ārpus telpām, kā arī noteiktas prasības, cik ilgi nodarbinātais drīkst strādāt ārpus telpām aukstumā – pazeminātā temperatūrā. Darba aizsardzībā ne viss ir reglamentēts tik detalizēti. Nozarēs situācijas var būt atšķirīgas atkarībā no darba specifikas.

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda, ka atbildes sniegšanai būtu nepieciešama precīzāka informācija. MK noteikumu 29. punkts nosaka prasības darba vietu ārpus telpām projektēšanai, ierīkošanai un uzturēšanai. Konkrēti minētā tiesību norma (29.10 punktā) paredz, ka nodarbinātos nodrošina ar dzeramo ūdeni un aizsardzību pret dabisko optisko starojumu (saules starojumu), un šīs prasības tiek noteiktas darba vietām ārpus telpām.

Jautājumā norādīts, ka naktssargs darba laiku pavada dežūrtelpā, tādējādi nevar uzskatīt, ka darbs tiek veikts ārpus telpām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 46 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas