E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13152
Lasīšanai: 3 minūtes

Ar tēvu var slēgt tiesiskus darījumus, kas ir balstīti uz patiesiem faktiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2017
Igors

Labdien! 2015. gadā mans tēvs, nestrādājošs pensionārs, pārskaitīja manā bankas kontā naudas summu kā aizdevumu. Summa ir mazāk nekā 15 000 eiro. Nekādu līgumu par aizdevumu mēs nenoformējām. Cik es zinu, par šo aizdevumu nebija jāinformē VID nedz tēvam, nedz man. Lūdzu, aplieciniet to. Kops 2015. gada līdz šim brīdim visa summa atrodas manā bankas kontā. Šogad tēvs nolēma uzdāvināt man visu šo summu. Un šo dāvinājumu mēs gribam noformēt ar naudas dāvinājuma līgumu bez notāra. Summa ir vairāk nekā 4000 eiro, tātad mums būs jāinformē VID par to. Jautājums: vai šajā līgumā pietiek vienkārši minēt tikai dāvinājuma faktu (tātad dāvinājuma datums sakrīt ar naudas dāvinājuma līguma datumu), vai arī kaut kā jāatspoguļo saistība ar aizdevumu, ņemot vērā, ka šī summa atrodas manā kontā kopš 2015. gada, bet dāvinājums notika 2017. gadā?

A
atbild:
05. decembrī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre, padomes priekšsēdētāja vietniece

Savā jautājumā Jūs minat, ka tēvs Jums aizdeva mazāk par 15000 EUR un ka šobrīd vēlas to pašu summu dāvināt, bet šī summas ir vairāk par 4000 EUR, līdz ar to nav saprotams, kāda ir patiesā aizdevuma summa un kāda dāvinājuma summa. Jūs ar savu tēvu varat slēgt tiesiskus darījumus, kas ir balstīti uz patiesiem faktiem.

Saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.1 pantu ienākumam nepielīdzina aizdevumus, kurus fiziskajai personai izsniegusi persona, ar kuru to saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, savukārt saskaņā ar minētā likuma 9. pantu gada apliekamajā ienākumā netiek ietverti un ar nodokli netiek apliktas dāvanas no fiziskajām personām pilnā apmērā – ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē; minētā norma nav piemērojama, ja dāvanu dāvina saimnieciskās darbības ietvaros.

MK noteikumi Nr. 899  “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” paredz, ka aizdevējam vai maksātājam līdz pēctaksācijas gada 1. jūnijam Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz informācija par viena aizdevēja taksācijas gada laikā fiziskajai personai izsniegtajiem aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) vienai fiziskajai personai pārsniedz 15 000 eiro, vai par aizdevumiem, kuru apmērs (to kopsumma) pirmstaksācijas gadā nepārsniedza 15 000 eiro, bet kopā ar taksācijas gadā izsniegto aizdevumu pārsniedz 15 000 eiro, vai par taksācijas gadā izsniegtajiem aizdevumiem, kuri izsniegti papildus tiem aizdevumiem, par kuriem informācija jau ir sniegta, bet jaunā aizdevuma izsniegšanas brīdī iepriekš sniegtā aizdevuma neatmaksātā daļa pārsniedz 15000 eiro, kā arī informāciju par noslēgto aizdevuma līgumu un aizdevuma apmēru.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas