E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13133
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem vecāku pabalstu maksā 30% apmērā no piešķirtā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2017
Linda Priedīte

Labdien! Vai, esot bērna kopšanas atvaļinājumā, ir iespēja kļūt par pašnodarbināto personu? Vai tiek noņemta māmiņalga, ja bērns vēl nav sasniedzis pusotra gada vecumu?

A
atbild:
11. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējam valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātajam jāmaksā, kad ienākums mēnesī sasniedz vismaz minimālās algas apmēru (šogad 380 eiro mēnesī, nākamgad – 430 eiro mēnesī).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kas izmaksā pabalstus, informāciju par visiem darba ienākumiem, no kuriem tiek veiktas VSAOI, arī pašnodarbinātajiem, kas veic iemaksas, elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Ja no saimnieciskās darbības ienākuma nav jāveic sociālās iemaksas, šīs ziņas VSAA nesaņem.

Ja persona kā pašnodarbinātais veic obligātās sociālās iemaksas, tātad kļūst par sociāli apdrošinātu, VSAA pārrēķina turpmāk izmaksājamā vecāku pabalsta apmēru, jo darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem vecākiem vecāku pabalstu izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tiesības uz pabalstiem nosaka un tos aprēķina VSAA, pamatojoties uz personas individuālajiem datiem, tāpēc, saņemot vecāku pabalstu, VSAA jānoskaidro jautājumi, kas saistīti ar šī pabalsta izmaksu.  Noskaidrot to varat klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv.

Vēl jāpiebilst, ka no nākamā gada pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, no ienākumiem būs jāveic VSAOI 5% (pensiju apdrošināšanai).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas