E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13121
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādnieks var mēģināt vienoties ar piedzinēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2017
Andris Smits

Labdien! Man ir jautājums par tiesu izpildītāju pienākumiem. Īsi par situāciju. Man vairākus gadus ir parāds tiesu izpildītājam, aptuveni 5000 eiro. Pašreiz ir situācija, ka man var iedot kredītu nekustamā īpašuma iegādei, bet banka prasīja noregulēt jautājumu ar tiesu izpildītājiem, lai varētu saņemt zaļo gaismu Zemesgrāmatai, lai nebūtu apgrūtinājumu īpašumu reģistrēt uz mana vārda. Esmu bijis pie tiesu izpildītāja un prasījis par iespēju sastādīt grafiku par parāda izmaksāšanu, šādā gadījumā tiesu izpildītājs atbloķētu LV kontus un paziņotu Zemesgrāmatai, ka man var bez problēmām pierakstīt īpašumu. Bet es saņēmu atbildi, ka to tikai viņi var izdarīt, ja būs uzreiz pilnīgi samaksāts parāds. Vai tas ir pareizi, ka tiesu izpildītājs nesastāda izmaksas grafiku par parādu atmaksu un pieprasa uzreiz visu summu? Ja ne, tad, ja ir sastādīts grafiks par parāda izmaksu, viņš var par to paziņot Zemesgrāmatai un atbloķēt kontus? Paldies!

A
atbild:
24. novembrī, 2017

Situācijas apraksts liecina, ka tiesu izpildītājs ir rīkojies atbilstoši savām pilnvarām.

Tiesu izpildītājs nolēmuma izpildē piemēro piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir norādīti Civilprocesa likuma 557. pantā. Klasiski tie ir: piedziņas vēršana uz nekustamo un kustamo īpašumu, darba samaksu, naudas līdzekļiem, kas atrodas kredītiestādēs. Parasti tos visus arī kreditors jeb parāda piedzinējs lūdz piemērot, iesniedzot lietu tiesu izpildītājam.

Tiesu izpildītājs pēc savas iniciatīvas nevar nepamatoti kādu piespiedu izpildes līdzekli nepiemērot.

Jūsu gadījumā, visdrīzāk, vienlaicīgi ar nekustamā īpašuma reģistrāciju Zemesgrāmatā uz nekustamo īpašumu tiktu reģistrēta arī piedziņas atzīme.

Jums ir tiesības sarunā vienoties ar piedzinēju (kreditoru) par kāda piespiedu izpildes līdzekļa nepiemērošanu, parāda labprātīgu apmaksu pa daļām vai kā citādi.

Tādā gadījumā piedzinējs tiesu izpildītājam nosūtīs iesniegumu un tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 559. panta pirmo daļu pieņems lēmumu un atliks norādītās izpildu darbības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas