E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13109
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
38
38

Saimniecisko darbību var reģistrēt elektroniski

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2017
Linda

Labdien! Vēlos iegūt pašnodarbinātā statusu, bet šobrīd atrodos ārzemēs – vai to iespējams izdarīt elektroniski? Kas jāņem vērā, ja es kā Latvijā reģistrēts pašnodarbinātais strādāju ar ārvalstu klientu? Kā tas ietekmē nodokļu apmaksu? Paldies!

A
atbild:
17. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskajai personai pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā veiks saimniecisko darbību.  

Saimniecisko darbību var reģistrēt VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā sadaļā "Dokumenti/No veidlapas/Nodokļu maksātāja pamatdarbības veida un reģistrācijas datu izmaiņu veidlapa/Nodokļu maksātāja (Fiziskas personas) reģistrācijas dati" vai klātienē jebkurā klientu apkalpošanas centrā, uzrādot pasi vai personas apliecību (eID) un aizpildot nodokļu maksātāja reģistrācijas lapu

VID informācijā norādīts: Jebkuram uzņēmējam neatkarīgi no izvēlētās uzņēmējdarbības formas sadarbība ar VID ir jāveic, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Tajā, ievērojot attiecīgā nodokļa likumā noteikto termiņu, iesniedz nodokļu deklarācijas un pārskatus. Radušos jautājumus, iesniegumus un pieprasījumus VID aicina nosūtīt elektroniski, izmantojot EDS. EDS var pieslēgties, izmantojot www.latvija.lv autentificēšanās iespējas – ar internetbanku vai elektronisko identifikācijas karti (eID).

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem, tajā skaitā par nodokļu režīma izvēles iespējām, atrodama VID mājaslapā.

Ja saimnieciskās darbības veicējs izvēlas maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli ( 23%) no saimnieciskās darbības ienākuma, to nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam) jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un rezumējošā kārtībā jāaprēķina nodoklis.

2017. gadā saimnieciskās darbības veicējs kā pašnodarbinātais veic obligātās iemaksas par tiem pārskata ceturkšņa mēnešiem, kuros ienākumi no saimnieciskās darbības ir sasnieguši vismaz 380 eiro. Obligātās sociālās iemaksas veic no summas, kas nav mazāka par 380 eiro mēnesī.

2018. gadā arī saimnieciskās darbības veicējiem būs izmaiņas nodokļos. Ar tām varat iepazīties VID mājaslapā sadaļā “Kā mani ietekmēs nodokļu reforma?”.

Labs saturs
38
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas