E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13089
Lasīšanai: 2 minūtes

Par bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2017
Iveta

Vai bezdarbnieks, kas reģistrējas kā pašnodarbinātais, bet darbības sākumā negūst ienākumus (ieņēmumiem atskaitot izdevumus), no kuriem jāmaksā VSAOI, var saglabāt bezdarbnieka statusu un attiecīgi arī pabalstu?

A
atbild:
11. decembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. pants nosaka tiesības uz bezdarbnieka statusu personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”). 

Tātad arī tiesības uz piešķirto bezdarbnieka pabalstu ir, ja bezdarbnieks nestrādā (nav darba ņēmējs, jo darba ņēmējs ir obligāti sociāli apdrošināts) vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātais, kuram jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), kas izmaksā pabalstus, informāciju par visiem darba ienākumiem, no kuriem tiek veiktas VSAOI, arī pašnodarbinātajiem, kas veic iemaksas, iegūst no Valsts ieņēmumu dienesta (VID). Ja no saimnieciskās darbības ienākuma nav jāveic sociālās iemaksas, šīs ziņas VSAA nesaņem.

Nodarbinātības valsts aģentūras informācijā norādīts: ja bezdarbnieks, veicot saimniecisko darbību, kā pašnodarbinātais no saviem ienākumiem veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, tad par to vienas darba dienas laikā ir jāziņo Nodarbinātības valsts aģentūrai un bezdarbnieka statuss tiek zaudēts.

No tiesību normām secināms: ja negūstat ienākumu kā pašnodarbinātais, tad saglabājas bezdarbnieka statuss un līdz ar to arī pabalsts.

Jebkurā gadījumā, ja Jums ir šaubas par to, ka varat zaudēt bezdarbnieka pabalstu, par to konkrētā situācijā ir jāinteresējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas