E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13078
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Slimības pabalsts pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, ja saslimst BKA laikā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. oktobrī, 2017
Gundega

Persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un saņem vecāku pabalstu. Saprotams, ja šāda atvaļinājuma laikā iestājas personas darbnespēja, tad darbnespēja netiek apmaksāta, kamēr tiek saņemts vecāku pabalsts. Bet kas notiek ar darbnespējas lapas apmaksu, ja darbnespēja turpinās pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izbeigšanās un pēc tam, kad tiek izbeigta vecāku pabalsta izmaksa? Saprotu, ka darba devējam nebūs jāmaksā pirmās 10 darbnespējas dienas (jo tās būs "iekritušas” BKA laikā un laikā, par kuru maksā vecāku pabalstu), bet vai valsts apmaksās turpmākās darbnespējas dienas? No kādiem ienākumiem tiks aprēķināts slimības pabalsts (persona atradusies BKA līdz bērna 1 gada vecumam, maternitātes un dzemdību atvaļinājumā katrā 56 dienas – šajā laikā tikuši maksāti pabalsti un darba alga nav maksāta)? Vai slimības pabalstu aprēķinās no tiem ienākumiem, kurus persona saņēmusi pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma? Ja jā, tad par kādu laika periodu tiks ņemti vērā ienākumi?

A
atbild:
01. novembrī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja Jums, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā (turpmāk – BKA), iestājas darbnespēja, tad slimības pabalstu Jums piešķirs ar darba nespējas 11. dienu, taču ne ātrāk par dienu, kad Jums jāierodas darbā pēc šā BKA beigām.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējo iemaksu algu) aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums. Piemēram, ja Jums darbnespēja iestāsies 2017. gada novembrī, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās par periodu no 2016. gada septembra līdz 2017. gada augustam. Ja visā 12 kalendāro mēnešu periodā iemaksu alga nav tādēļ, ka atradāties BKA, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vai bijusi pārejoša darbnespēja, tad iemaksu algas noteikšanai atkāpjas 32 mēnešu periodā par visu BKA, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī pārejošas darbnespējas periodu.

Ja 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav tādēļ, ka atradāties bērna kopšanas atvaļinājumā (BKA), grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā, vai ir bijusi pārejoša darbnespēja, tad šādos gadījumos 12 mēnešu kalendāro dienu skaitā neieskaita minēto atvaļinājumu un darbnespējas dienas.

Ja pēc BKA beigām turpinās vecāku pabalsta izmaksa, tad to izmaksā 30 procentu apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas