E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13043
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Nepilngadīgai personai ir ierobežota darījumspēja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
Artūŗs

Labdien! Man ir 17 gadi, pirms gada biju slimnīcā, kur uz mana vārda tika izrakstīts rēķins (tests uz alkoholu). Biju domājis, ka tas līdz 18 gadiem ir bez maksas un nav jāmaksā, bet izrādījās, ka tas ir maksas pakalpojums. Šodien saņēmu vēstuli no parādu piedziņas kompānijas, ka rēķins ir nodots viņiem piedziņai. Vai tas nozīmē, ka, kaut arī neesmu pilngadīgs, viņi ir tiesīgi piedzīt no manis parādu un izbojāt manu kredītvēsturi?

A
atbild:
16. novembrī, 2017

Faktiski šādai situācijai vajadzētu būt nedaudz citādai, jo nepilngadīgai personai ir ierobežota darījumspēja.

Pacientu tiesību likuma 15. panta piektā daļa nosaka, ka pacientam ir pienākums samaksāt par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem kārtībā, kāda noteikta normatīvajos aktos par veselības aprūpes organizēšanu un finansēšanu.

Civillikuma 177. pants nosaka, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Šī tiesību norma paredz arī to, ka vecākiem ir pienākums rūpēties par savu bērnu, kas ietver viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu. Faktiski konkrētajā situācijā Jūsu intereses pārstāv Jūsu likumiskie pārstāvji (vecāki).

Sazinoties ar Veselības inspekciju, mums paskaidroja, ka šādā situācijā korekti būtu, ja rēķinu izrakstītu uz Jūsu vārda, bet kā maksātāju norādītu Jūsu likumisko pārstāvi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas