E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13040
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Uzturlīdzekļi bērnam ir jāmaksā neatkarīgi no bērna dzīvesvietas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2017
Marite

Labdien! Nezinu, kā man rīkoties. Varbūt varat ieteikt. Mums ar vīru ir divi kopīgi bērni. Vīrs pameta mūs, aizgāja dzīvot pie mātes. Pirms tam bāriņtiesa noteica, ka abi bērni ir pie manis un viņš maksā uzturlīdzekļus. Maksāja arī, izšķīrāmies oficiāli, vecākais bērns izdomāja iet dzīvot pie tēva, aizgāja. Līdz ar to beidzās alimentu maksāšana, jo katram bija bērns – viņš audzina vienu, es otru, brīvdienās maināmies. Tagad bērna tēvs ir aizbraucis no septembra strādāt uz ārzemēm, bērnu atstājot pie savas mammas bez aizbildņa papīriem. Domāju uzjautāt bērna tēvam, ja viņš nedzīvo ar bērnu kopā un ir atstājis mammai, viņam vajadzētu maksāt alimentus gan mammai, gan man pa otru bērnu. Viņa atbilde bija – es tev nemaksāšu, viņš neuzskata par vajadzīgu, atbraukšot mājās, kaut ko nopirkšot no drēbēm un viss. Kā man rīkoties šajā situācijā – vai man pienākas alimenti vai ne? Nesaprotu, ja bērna tēvs ir izbraucis ārpus Latvijas un atstājis gan vienu bērnu, gan otru. Ko iesakāt darīt, un kā rīkoties šajā situācijā? Kaut gan vēl bāriņtiesas papīri par abiem bērniem ir uz mana vārda, tēvs papīrus nav nokārtojis.

A
atbild:
05. decembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Saskaņā ar Latvijas Republikas Civillikuma 179. pantu vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Tāpat likums noteic, ka pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Tādējādi, ja viens bērns ir viena vecāka aizgādībā, bet otrs – otra, viņiem abiem ir savstarpējs pienākums segt uzturlīdzekļus viņa aprūpē neesošajam bērnam.

Ja nespējat vienoties par bērna uzturēšanu, tad Jums šobrīd ir divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva, – vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu vai tiesā.

Vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fondā bez tiesas sprieduma, Jūs varat pretendēt vienīgi uz Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kas 2017. gadā ir:

  • 95 eiro mēnesī jeb 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam;
  • 114 eiro mēnesī jeb 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, Jums ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā “www.latvija.lv” pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura vēlaties saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda. Paskaidrojuma nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai par uzturlīdzekļu izmaksu no fonda.

Pieteikumu tiesā Jūs varat iesniegt gan pēc atbildētāja (tēva) dzīvesvietas, gan pēc savas. Sagatavot pieteikumu un pārstāvēt sevi tiesā var persona pati, taču sev vēlamā rezultāta sasniegšanai ieteicams vērsties pēc palīdzības pie profesionāla jurista, kurš specializējas tieši uzturlīdzekļu lietās.

Vairāk informācijas par uzturlīdzekļu lietu izskatīšanu tiesās sniedz Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Valdis Vazdiķis šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas