E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13017
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Iegādes vērtībā iekļaujami procentu maksājumi par kredītu NĪ pirkumam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. oktobrī, 2017
Raimonds

Labdien! 2007. gadā iegādājos dzīvokli par 50 000 eiro, paņemot hipotekāro kredītu. 2015. gadā to pārdevu tikai par 16 000 eiro un iegādājos citu dzīvokli par 20 000 eiro, pārformējot hipotekāro kredītu. Vai, pārdodot otro dzīvokli par lielāku summu un ienākumus atdodot kredīta atmaksai, man būs jāmaksā ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma? P.S. Vai izdevumos var iekļaut pirmā dzīvokļa iegādes cenu?

A
atbild:
23. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 15%, ar ko apliek starpību starp īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību.

Likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" ir noteikti vairāki gadījumi, kad nodoklis nav jāmaksā. Katram no tiem ir savi nosacījumi:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese;
  • ja nekustamais īpašums piederējis (no dienas, kad reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz tā pārdošanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums un šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā ir iekļaujama reāli samaksātā summa, nevis viss kredīts, jo par kredītu konkrēta nekustamā īpašuma pirkumam iegādes vērtībā iekļaujami tikai samaksātie procentu maksājumi, ja dokumentāri apliecināta informācija ļauj identificēt kredīta un nekustamā īpašuma iegādes saistību.

Tie ir nosacījumi, kas izriet no likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Pārdodot īpašumu, par nodokļa piemērošanu konkrētā situācijā ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas