E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12976
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Personas, kuras patvarīgi ir aizņēmušas dzīvojamo telpu, izliek tiesas ceļā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2017
Katrīna

Labdien! Vai dzīvokļa īpašniekam ir tiesības izlikt īrniekus, kuriem nav tiesiska pamata dzīvot īpašumā, bet viņi tur ir deklarējušies? Iepriekšējais īpašnieks ir miris, pēc viņa nāves dzīvokļa īpašnieks ir viņa mazdēls, ir arī zemesgrāmata, kas to apliecina. Cilvēki, kas turpina dzīvot dzīvoklī, nemaksā komunālos maksājumus, parāds krājas uz faktisko īpašnieku. Policija saka, ka nevar izlikt īrniekus, jo viņi esot deklarēti īpašumā. Vai tiešām šajā situācijā īpašnieks ir bezspēcīgs? Varbūt ir jurists, kurš specializējas šādos jautājumos un var palīdzēt?

A
atbild:
23. novembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Ja pašreizējais vai bijušais dzīvokļa īpašnieks nav slēdzis īres līgumu un ar attiecīgo personu nav bijusi mutiska vienošanās par dzīvokļa izīrēšanu, tad nav pamata uzskatīt, ka starp pusēm pastāvētu īres tiesiskās attiecības likuma “Par dzīvojamo telpu īri” izpratnē. Kā atzīts tiesību doktrīnā, tad patvarības jēdziena izpratne saistīta ar vienu no galvenajiem principiem dzīvojamās telpas īres tiesiskajām attiecībām, proti, ka dzīvojamās telpas lietošanas tiesību vienīgais pamats ir dzīvojamās telpas īres līgums (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 2. p.). Ja šāds dzīvojamās telpas īres līgums nav noslēgts, nevienam nav tiesību iemitināties citai personai piederošā mājā vai dzīvojamā telpā. Turklāt, kamēr attiecīgā persona patvarīgi ir aizņēmusi dzīvojamo telpu, dzīvoklim tiek sniegti komunālie pakalpojumi, tas tiek apsaimniekots, attiecīgi apsaimniekotājs par to izraksta rēķinus, tādējādi secināms, ka persona ar savu rīcību ir radījusi zaudējumus dzīvokļa īpašniekam. Saskaņā ar Civillikuma 1779. pantu katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, kurus viņš ar savu darbību vai bezdarbību ir nodarījis. Savukārt likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 44. pants nosaka, ka personas, kas patvarīgi – bez dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas – aizņēmušas dzīvojamās telpas, izliek tiesas ceļā bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, piedzenot visus zaudējumus, kas saistīti ar telpu nelikumīgu aizņemšanu un izlikšanu no tām. Tā kā prasība par zaudējumu piedziņu pēc savas būtības ir civiltiesiska rakstura tiesību aizsardzības līdzeklis, kas var tikt piemērots kā tiešs juridisks līdzeklis pret atbildētāja pārkāpumu, tad ar tās palīdzību tiek izpildīts uzdevums – atlīdzināt tos zaudējumus vai kaitējumu, kas ir radies prasītājam.

Izvērtējot iepriekš minēto, ieteiktu dzīvokļa īpašniekam sniegt tiesā prasības pieteikumu, lūdzot attiecīgo personu kopā ar viņas ģimenes locekļiem un citām personām izlikt no īpašuma, kā arī no attiecīgās personas piedzīt visus zaudējumus to faktiskajā apmērā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas