E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12943
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Jānokārto mantojuma lieta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Antoņina

Lūdzu izskaidrot: es esmu deklarēta mātes dzīvoklī. Nesen māte nomira. Šobrīd ir situācija, ka mātes dzīvoklī 2/3 domājamo daļu ir citas personas īpašumā, kas vēlas mani izdeklarēt. Bet no dzīvokļa 1/3 domājamās daļas man ir mantojuma tiesības uz 1/6 daļu. Pagaidām mantojuma lieta nav uzsākta. Lūdzu izskaidrot, vai pēc mātes miršanas man saglabājas tiesības uz deklarēšanas turpināšanu?

A
atbild:
18. oktobrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants nosaka, ka “likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību”, un šī likuma priekšmets ir personas sasniedzamība ar valsti un pašvaldību.

No uzdotā jautājuma var izdarīt secinājumu, ka personai ir svarīgi būt deklarētai mātes dzīvoklī, bet nevis apmesties (dzīvot) šajā dzīvoklī, un, iespējams, viņa arī šobrīd šajā dzīvoklī nedzīvo. Šādā situācijā – deklarējot dzīvesvietu vienā vietā, bet reāli dzīvojot citur – persona jau zināmā mērā pakļauj sevi riskam, ka viņa nebūs sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību, t.i., personai visi sūtījumi tiek un tiks adresēti uz deklarēto dzīvesvietu, bet šos sūtījumus viņa nesaņems.

Īpašumtiesību, tostarp mantojuma, nokārtošanai personai ir nepieciešams griezties pie zvērināta notāra par mantojuma pieņemšanu (kas, kā var saprast, vēl nav izdarīts). Turklāt cita persona tā vienkārši otru nevar “izdeklarēt”. Deklarētās dzīvesvietas anulēšana notiek administratīvā procesa kārtībā. Ja šī cita persona iesniegs pašvaldībā pieteikumu par jautājuma uzdevējas deklarētās dzīvesvietas anulēšanu, pašvaldība, ierosinot administratīvo lietu, prasīs no jautājuma autores paskaidrojumus, sūtot pieprasījumu uz deklarēto dzīves vietu. Tātad ir jānokārto mantojuma lieta, iegūstot savā īpašumā kaut vai kādu daļu no šī dzīvokļa, kas arī būs par pamatu būt deklarētam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas