E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12937
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Bezdarbnieka pabalsts pēc BKA un vidējo iemaksu algas 12 mēnešu periods

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2017
Māmiņa

Labdien! Mana bērna kopšanas atvaļinājuma laikā tika likvidēts mans darba devēja uzņēmums. Uzņēmumā strādāju daudzus gadus, un sociālās iemaksas veiktas 100% apmērā, vidēji no 1000 eiro algas. Sakiet, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, pēc kādiem principiem tiks aprēķināts bezdarbnieka pabalsts?

A
atbild:
11. oktobrī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja esat atbrīvota no darba sakarā ar uzņēmuma likvidāciju, tad tas nozīmē, ka arī vairs neatrodaties bērna kopšanas atvaļinājumā. Bet Jums ir tiesības turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz bērna 1 vai 1,5 gadu vecumam atkarībā no Jūsu izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma un bērna kopšanas pabalstu.

Pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas laikā, kad kopjat bērnu līdz 1,5 gadu vecumam un saņemat vecāku vai bērna kopšanas pabalstu, iemaksas bezdarba apdrošināšanai par Jums veic valsts.

Likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Personai nav tiesību saņemt vienlaicīgi vecāku pabalstu un bezdarbnieka pabalstu. Vienlaikus nav ierobežojumu, kas liegtu vienlaicīgi saņemt bērna kopšanas pabalstu un bezdarbnieka pabalstu.

Tādejādi ir iespējams izvēlēties – saņemt bezdarbnieka pabalstu uzreiz pēc darba tiesisko attiecību pārtraukšanas (tādā gadījumā tiks pārtraukta vecāku pabalsta izmaksa), vai arī turpināt saņemt vecāku pabalstu līdz izvēlētajam bērna kopšanas termiņam, t.i., līdz bērna 1 vai 1,5 gadiem, un pēc tam pieprasīt bezdarbnieka pabalstu.

Bezdarbnieka pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, būsiet atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā un attiecīgās iemaksas šajā periodā darba devējs nebūs veicis (tās nebija jāveic), tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 mēnešiem pirms attiecīgā perioda, „atkāpjoties” līdz darba devēja pēdējai reģistrētajai iemaksu algai.

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā apdrošināšanas iemaksu alga, Jūs jau būsiet zaudējusi darba ņēmēja statusu un iemaksas bezdarba gadījumam būs veiktas no valsts budžeta, tad bezdarbnieka pabalsta apmēru noteiks 60 procentu apmērā no bezdarbnieka pabalsta pieprasīšanas dienā spēkā esošā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra.

Lai iegūtu informāciju konkrēti par savām tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu, Jums jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā. To varat izdarīt arī elektroniski, saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas