E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12930
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Drošība
3
3

Kad un kur sunim vajadzīga pavada

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2017
Zaiga

Labdien! Lūdzu skaidrot MK noteikumu Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 13. punktu šādā situācijā - vai, piemēram, Rīgas Lielajos kapos (Senču/Pērnavas iela) saimnieks drīkst ar suni pastaigāties bez pavadas, ja suns ir tā sauktajā kontrolējamā attālumā?

A
atbild:
12. oktobrī, 2017
Rīgas dome
Mājokļu un vides departaments

Lielo kapu parkā suns bez pavadas drīkst atrasties laikā no plkst. 23.00 līdz 7.00. Atgādinām, ka, palaižot suni bez pavadas, tā īpašnieks vai turētājs atbild par dzīvnieka rīcību un tai jābūt kontrolējamai!

Pavadas  lietošana

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” 12.1. apakšpunkts paredz, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suni ved pavadā, un 13. punkts nosaka, ka pilsētās un ciemos ārpus norobežotās teritorijas suns bez pavadas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Rīgas dome ierobežojumus pastaigai ar suni ir noteikusi Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 80 „Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā”, kas paredz, ka publiskās vietās ir aizliegts: laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00 vest pastaigā suni bez pavadas Rīgas pilsētas apstādījumos, izņemot speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas (6.8. punkts), un aizliegts vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos (6.9. punkts).

Teritorijas, kurās aizliegts vest pastaigā suni bez pavadas

1. Oficiālās peldvietas. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 38 „Peldvietas izveidošanas un uzturēšanas kārtība” 14. punktu peldvietas apsaimniekotājs nodrošina, lai peldvietā netiktu veiktas darbības, kas varētu piesārņot peldvietu (piemēram, lai peldvietā neuzturētos un netiktu vesti pastaigā vai peldināti dzīvnieki). Šo noteikumu 1. pielikumā ir noteiktas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietas – Rīgā tās ir Daugavgrīvas, Vakarbuļļu un Vecāķu peldvietas. Saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikuma 14. punktu iekšzemes peldvietas Rīgā ir Bābelītes ezera peldvieta, Daugavas peldvieta "Lucavsala" un Daugavas peldvieta "Rumbula".

2. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas. Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 204 „Dabas parka "Piejūra" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” 18.8. apakšpunktu Dabas lieguma un dabas parka zonā aizliegts pieļaut suņu atrašanos brīvā dabā bez pavadas un uzpurņa, izņemot medības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus un kārtību.

MK noteikumos Nr. 125 „Dabas lieguma "Jaunciems" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” un MK noteikumos Nr. 264 „Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi” aizliegumi pastaigai ar suni nav atrunāti, tomēr aicinām arī dabas liegumos "Jaunciems", „Vecdaugava” un „Krēmeri” īpaši uzmanīt savus mājdzīvniekus, lai nekaitētu tur esošajām dzīvnieku (īpaši – putnu) sugām.

3. Rīgas pilsētas apstādījumi (parki, dārzi, košumdārzi, skvēri, alejas, kapsētas, nogāžu nostiprinājumi, pagalmi u.t.t) laikā no plkst. 7.00 līdz plkst. 23.00.

4. Bērniem paredzētas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi.

Teritorijas, kurās suns var uzturēties bez pavadas

1. Rīgas pilsētas mežos un mežaparkos, izņemot zonas, kur atrodas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi.

Rīgas domes saistošo noteikumu Nr. 34 „Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 518.1. apakšpunktā ir uzskaitīti Rīgas pilsētā esošie mežaparki:

  • Bolderājas mežaparks;
  • Kleistu mežaparks;
  • Imantas mežaparks;
  • Anniņmuižas mežaparks;
  • Mežaparks;
  • Biķernieku mežaparks;
  • Šmerļa mežaparks;
  • Ulbrokas mežaparks;
  • Juglas mežaparks;
  • Bābelītes mežaparks.

2. Suņu pastaigas laukumos:

  • Eksporta ielā b/n (gar Rīgas brīvostas žogu posmā no Hanzas ielas līdz Katrīnas ielai);
  • Grīziņkalna parkā;
  • Ziedoņdārzā;
  • A. Deglava un Saharova ielas krustojumā Pļavnieku bērzu birzī;
  • Lucavsalas aktīvās atpūtas parkā pastaigām ar suni paredzētā vietā.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas