E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12912
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Ja vecāks nemaksā uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2017
Nadine

Labdien! Man bērna tēvs uzturlīdzekļus nemaksā jau otro mēnesi – no septembra. Un tagad jau drīz novembris, ko man darīt?

A
atbild:
23. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Turpmākā rīcība atkarīga no tā, kā uzturlīdzekļu jautājums līdz šim ticis risināts.

Piemēram, ja Jūsu rīcībā ir tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu, tas nozīmē, ka ir uzkrājies uzturlīdzekļu parāds un jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja (ZTI), lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu. Tādā gadījumā vispirms no tiesas, kurā tika izskatīta lieta par uzturlīdzekļu piedziņu, jāizņem izpildu raksts un tas jāiesniedz ZTI. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā ZTI, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. ZTI adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā.  

Pēc izpildu raksta iesniegšanas ZTI varat iesniegt uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, lai turpmāk, līdz brīdim, kad parādnieks uzsāks pats maksāt uzturlīdzekļus, Jūs tos varētu saņemt no valsts.

Savukārt, ja Jūsu rīcībā nav spēkā esoša tiesas sprieduma, lai izvairītos no šādas situācijas atkārtošanās, pastāv iespēja uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā turpmāk saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu. Fonda administrācija pati sazināsies ar parādnieku un risinās jautājumu par turpmāko uzturlīdzekļu izmaksas kārtību.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai.

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “No 1. aprīļa vienkāršāka un ātrāka uzturlīdzekļu saņemšana”.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas