E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12903
Lasīšanai: 4 minūtes

Ūdens zuduma cēloņi daudzdzīvokļu mājā var būt dažādi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2017
Ginta Šulce

Labdien! 2017. gada septembrī saņēmu no SIA “Rīgas namu pārvaldnieks“ rēķinu par augustā saņemtiem pakalpojumiem, kurā aprēķināti 4,323 m³ ūdens zudumi, ūdens patēriņš saskaņā ar nolasītiem un iesniegtiem skaitītāja rādītājiem 3m³, tātad kopā aprēķināti un rēķinā uzrādīti 7,323 m³ ūdens. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks“ savā vēstulē norāda, ka šobrīd nav pamatojuma veikt individuālo ūdens patēriņa skaitītāju pārbaudi, un vērš uzmanību uz to, ka ūdens patēriņa starpība tiek norādīta procentuālā izteiksmē kā ūdens zudumu daudzuma attiecība pret dzīvojamās mājas kopējā ūdens patēriņa skaitītāja uzrādīto mēneša ūdens patēriņu. Vēlos noskaidrot, vai Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumos Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 30. punktā, ja ūdens patēriņa sadales aprēķinā trīs mēnešus pēc kārtas veidojas ūdens patēriņa starpība, kas lielāka par 20%, un ir saņemts attiecīgs dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieka iesniegums, pārvaldnieks divu mēnešu laikā noskaidro ūdens patēriņa starpības rašanās iemeslus, rakstiski informē dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieku par nepieciešamajiem pasākumiem ūdens patēriņa starpības samazināšanai un kopā ar dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem izvērtē iespēju tos īstenot, ir definēts, kā veidojas ūdens patēriņa starpība 20%, uz ko norāda SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” savā atbildes vēstulē. Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
17. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Ministru kabineta noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 30. punktā ir iekļauts tieši tāds regulējums, kā citējat savā jautājumā, un nav nekas sīkāk izskaidrots par to, kā veidojas ūdens patēriņa 20% starpība. Pirmkārt, tas nemaz nav iespējams, jo katrā daudzdzīvokļu mājā ūdens zuduma cēloņi ir atšķirīgi: tas var rasties gan bojātu ūdens cauruļu vai kādas avārijas dēļ, gan tāpēc, ka, piemēram, ir negodīgi dzīvokļu īpašnieki, kuri iemanījušies manipulēt ar individuālajiem skaitītājiem, lai tie neuzrādītu īsteno ūdens patēriņu. Otrkārt, tas arī nav svarīgi, jo, kā noteikts normatīvajā aktā, dzīvokļu īpašnieki var vērsties pie pārvaldnieka ar iesniegumu, ja ūdens patēriņa sadales aprēķinā trīs mēnešus pēc kārtas veidojas ūdens patēriņa starpība, kas lielāka par 20%.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš secina, ka Jūsu jautājumā norādītā ūdens patēriņa starpība ir pārāk liela, ūdens zudums acīm redzami pārsniedz minētos 20%. Ja šāda ūdens patēriņa starpība ir ne tikai vienu mēnesi, bet ilgāk, pārvaldniekam pilnīgi noteikti ir jāveic pasākumi tā samazināšanai. Viņš arī skaidro, ka ir pārvaldnieki, kuri, atsaucoties uz dzīvokļu īpašnieku iesniegumiem, problēmu risina, un arī tādi, kuri neko nedara. „Pareizi būtu, ka pārvaldnieks, apsekojot situāciju, informētu dzīvokļu īpašniekus – nāktu ar priekšlikumiem vai nu par ūdens skaitītāju nomaiņu, vai citu rīcību.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas