E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12865
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Materiālu iegāde avārijas remontam ir attaisnotie izdevumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. septembrī, 2017
Aleksandrs

Mājas pārvaldnieks, fiziskā persona, veic mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas funkcijas, kārtojot grāmatvedību vienkāršajā formā. Ar dzīvokļu īpašnieku sapulces lēmumu tiek izveidots uzkrājuma un remontu fonds, kurš tiek rēķinā uzrādīts ka papildu maksājums citām pārvaldīšanas darbībām (neobligātās veicamās pārvaldīšanas darbības). Avārijas un neparedzēto remontu gadījumā (neobligātas pārvaldīšanas darbības) no šī fonda tiek iegādāti materiāli (ar PVN), darbus veic mājas pārvaldnieks, nesaņemot par to atlīdzību. Vai izdevumus materiālu pirkšanai var uzskatīt par attaisnotiem izdevumiem? Kā šajā gadījumā ir jānoformē kompensācijas rēķini, kā to norāda VID?

A
atbild:
17. oktobrī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš paskaidro, ka uzkrājumu fonda līdzekļu tērēšana materiālu pirkšanai avārijas remontam, ja tas saistīts ar kopīpašuma daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, pilnīgi noteikti ir attaisnotie izdevumi, taču par šo preci arī vienmēr būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis (PVN), ja pārdevējs ir šā nodokļa maksātājs, un tas arī atspoguļosies izsniegtajā rēķinā.

Taču V. Peipiņš arī norāda – jautājumā nekas nav minēts (un tas izriet arī no konteksta), ka pats pārvaldnieks būtu PVN maksātājs. Tādējādi viņam nekādi kompensācijas rēķini VID nebūtu jānoformē. “Te vajadzīga plašāka informācija, un konkrētāku komentāru nav iespējams sniegt,” tā V. Peipiņš, aicinot vērsties pēc padoma LNĪPA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas