E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12851
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja darbnespēja iestājas pēc darba attiecību beigām, slimības pabalstu nemaksā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. septembrī, 2017
Zane

Labdien! Esmu darba devējam iesniegusi atlūgumu. Pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas ar pašreizējo darba devēju nepieciešams savest kārtībā veselību. Slimības lapu ņemt, esot darba tiesiskajās attiecībās, nevēlos. Vai esmu sapratusi pareizi – izbeidzot darba tiesiskās attiecības un pēc tam ņemot darba nespējas lapu, slimības pabalstu maksās par B lapu no 11. darba nespējas dienas? Un pēc slimības lapas slēgšanas varu doties uz NVA iegūt bezdarbnieka statusu un saņemt bezdarbnieka pabalstu?

A
atbild:
17. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darbnespēja iestājas pēc darba tiesisko attiecību beigām, nav tiesību uz slimības pabalstu, tātad lapa B netiek apmaksāta.

Kārtība, ka slimības pabalstu no 11. dienas varēja saņemt, ja saslima mēneša laikā pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas, pastāvēja līdz pagājušā gada beigām. No šā gada tā vairs nav.

Ar 2016. gada 11. novembra grozījumiem no 2017. gada 1. janvāra no likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” ir izslēgts 15. pants (Slimības pabalsta piešķiršana personai, kurai darba nespēja iestājusies mēneša laikā pēc valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu perioda beigām).

Likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas