E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12811
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Par B lapām darba devējs jāinformē, bet tās jāiesniedz VSAA

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. septembrī, 2017
Gita

Labdien! Esmu grūtniece, man izsniedza 2 slimības lapas, kur ārsts norādīja – viena uz darbavietu, bet otra paliek man. Vai tagad ir jauni likumi un man nav jaiesniedz arī VSAA nodaļā?

A
atbild:
25. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat pārpratusi, ko Jums sacīja ārsts, cerams, ka darbavietā Jums paskaidros, ka darbnespējas lapas (abas) iesniedzamas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Sākoties grūtniecības un dzemdību atvaļinājumam, ārsts sievietei izsniedz divas darbnespējas lapas B, no kurām pirmo (par grūtniecības atvaļinājumu) noslēdz tūlīt, bet otro (par dzemdību atvaļinājumu) – pēc dzemdībām.

Katra B lapa tiek izdota vienā eksemplārā, un tā vispār nav jāiesniedz darba devējam, bet tikai VSAA. Darba devējs var būt noteicis, kādā veidā darbinieks informē par darbnespējas B lapu, piemēram, iesniedz B lapas kopiju, lai varētu veikt faktiski nostrādātā darba laika uzskaiti.

Darba devējs, pamatojoties uz darbnespējas lapām, piešķir grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kura laikā VSAA maksā maternitātes pabalstu. Tāpēc B lapa vienlaikus ar iesniegumu maternitātes pabalsta piešķiršanai ir jāiesniedz VSAA.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.

Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kurai sakarā ar grūtniecību medicīniskā aprūpe ārstnieciski profilaktiskajā iestādē uzsākta līdz 12. grūtniecības nedēļai un turpināta visu grūtniecības laiku.

Otro daļu – par 56 vai 70 kalendārajām dienām – maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalstu par 70 dienām var saņemt, ja grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību laikā mātei ir bijuši veselības sarežģījumi; piedzimuši divi vai vairāki mazuļi.

Pēc tam, kad beidzies maternitātes pabalsta izmaksas periods, VSAA pieprasīsiet vecāku pabalstu. Uz to ir tiesības vienam no vecākiem.

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma:

  • Ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna viena gada vecuma sasniegšanai, tad tas ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • Ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad tā apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Aprēķināto pabalstu pilnā apmērā maksā, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Darba likums nosaka: “Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.”

Par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Informācija vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Par atvaļinājumiem un pabalstiem varat izlasīt LV portālā skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas