E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12744
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba līgums vai uzņēmuma līgums?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2017
Raimonds

Labdien! Vēlējos mainīt darba attiecības no darba līguma (algots darbinieks) uz uzņēmuma līgumu (saimnieciskās darbības veicējs), jo veicu arī citas saimnieciskās darbības papildus algotam darbam un vēlos vienkāršot samaksas aprēķinus, jo plānoju neregulārāk un mazāk veltīt laiku šim darbam, bet darba devējs saka, ka tā nedrīkst. Kas tieši ierobežo šādas attiecības? Kādi varētu būt risinājumi?

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Darba līgums un uzņēmuma līgums ir divi civiltiesiski līgumi, taču to regulējums, kā arī tiesību un saistību apjoms tajos atšķiras. Saistību būtība nav atkarīga no tā, kā sauc līgumu, bet gan no tā, kura līguma pazīmes tas satur.

Darba attiecības regulē Darba likums. Saskaņā ar Darba likuma 28. panta otro daļu ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem, bet darba devējs — maksāt nolīgto darba samaksu un nodrošināt taisnīgus, drošus un veselībai nekaitīgus darba apstākļus.

No šī formulējuma izriet noteikti darbinieka un darba devēja pienākumi – noteikta darba vieta, pakļaušanās darba devēja kārtībai, darba devēja rīku un līdzekļu piešķiršana darbiniekam, tiesības uz atvaļinājumu u. c.

Uzņēmuma līgumam, ko regulē Civillikums, ir cits mērķis – tas noslēdzams par konkrēta darba veikšanu. Izpildes laiku un vietu, kā arī līdzekļus, ar kādiem tiks veikts darbs, izvēlas uzņēmējs (pakalpojuma sniedzējs). Uzņēmuma līgums nedod personai tiesības ne uz atvaļinājumu, ne apmaksātu prombūtni (piemēram, darba nespējas laikā), ne citas sociālās garantijas.

Tādējādi nedrīkst aizstāt darba līgumu ar uzņēmuma līgumu, nevērtējot, vai nemainās arī saistību raksturs. Darba devējam nav pienākuma nodibināt ar Jums saistības uz uzņēmuma līguma pamata, ja tās neatbilst darba devēja interesēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas