E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12738
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Galvotāja samaksātā summa samazina saistību apmēru

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2017
Jānis

Labdien! Pirms vairākiem gadiem tika iegādāts īpašums, ko kreditēja banka. Kredīta saņemšanai bija nepieciešams galvotājs, kurš tika atrasts. Diemžēl pēc kāda laika galvotājs nespēja pildīt pats savas kredītsaistības un iesniedza maksātnespējas pieteikumu. Apkopojot kreditorus, banka pieteca arī mana kredīta sastību segšanu pilnā kredīta apmērā, ap 60 000 eiro. Galvotājs godprātīgi visus maksājumus pildīja, un maksātnespējas process ir beidzies, samaksājot manai bankai ap 2400 eiro. Jautājumi: 1. Vai bankai ir tiesības iesniegt šādu prasību, ja man kā kredīta ņēmējam ar maksājumiem par kredītu viss ir kārtībā un savas saistības pildu? 2. Ja tiesības ir, tad kur paliek šī galvotāja samaksātā summa? Uzsvēršu, ka banka ar mani vispār nav kontaktējusies šajā jautājumā.

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Una Medne
juriste

Situācija ir sarežģīta, un trūkst juridiskā pamatojumu no bankas puses, līdz ar to grūti komentēt bankas ierosinājumu jeb lūgumu segt visas saistības, ja Jūs kā aizņēmējs savas saistības pildījāt.

Ir daži pieņēmumi, kādēļ banka varēja ierosināt saistību izpildi. Tas varētu būt, ja galvotājs ir arī ieķīlātā objekta īpašnieks vai galvotājs bija solidārais aizņēmējs, nevis galvotājs, un līdz ar to tās ir pavisam citas tiesiskās attiecības, un, iespējams, banka ierosināja kādu Jums tai brīdī izdevīgāku variantu.

No Jūsu puses nepieciešams precīzs darījumu attiecību apraksts (tas ir, kas ir ieķīlātā objekta īpašnieks, kas Jūs katrs pēc aizdevuma līguma bijāt (precīzi norādot katra statusu, piemēram, Jūs – aizņēmējs, X persona – galvotājs utt.)), lai varētu sniegt korektu atbildi uz Jūsu jautājumiem.

Attiecībā uz naudas summu, kuru bankai samaksāja maksātnespējīgais galvotājs maksātnespējas procesa ietvaros, jāmin, ka šī summa nekur nepazuda.  Jūsu kredītsaistībām par iemaksātās summas apmēru ir jābūt mazākām. Jums kā aizņēmējam ir pilnas tiesības komunicēt ar banku un precizēt informāciju – cik, kad un kādā apmērā no galvotāja ir ienākušas naudas summas.

Bankai nav pienākuma Jūs informēt, ka kredītsaistību galvotājs ir kļuvis maksātnespējīgs, pēc būtības Jums pašam šai informācijai būtu jābūt pieejamai, tas ir, galvotājam bija Jūs jāinformē par to, ka tas ir iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, jo no juridiskā viedokļa tas ietekmē arī Jūsu tiesiskās attiecības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas