E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12728
Lasīšanai: 3 minūtes

Vidējās iemaksu algas aprēķina perioda 12 mēneši

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. septembrī, 2017
Anete Urbanoviča

Labdien! Man ir jautājums par "māmiņas algas" aprēķināšanas kārtību – es došos pirmsdzemdību atvaļinājumā š. g. 19. oktobrī, strādāju algotu darbu. Laika posmā līdz 2016. g. 9. augustam man bija 1822 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet kopš 2016. g. 9. augusta man darba alga ir mazāka, 1132 eiro pirms nodokļu nomaksas. Jautājums –  vai, manu "māmiņas algu" aprēķinot, ņems vērā arī iepriekšējo algu, kas bija gandrīz par 700 eiro lielāka, vai arī tiks ņemta vērā tā alga, kas man ir kopš 20016. g. 9. augusta? Paldies!

A
atbild:
11. septembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta saņemšanas ilguma:

  • Ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai, tad tas ir 60% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas;
  • Ja izvēlas saņemt pabalstu līdz bērna pusotra gada vecumam, tad tā apmērs ir 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts. Tātad – neņem vērā to mēnesi, kurā piešķirts  vecāku pabalsts, un iepriekšējos divus mēnešus.

Vidējās iemaksu algas aprēķina noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa „B”), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

No Jūsu izklāstītās informācijas secināms, ka vecāku pabalsta (māmiņalgas) aprēķinā nav iekļauts laiks, kad alga vēl bija lielāka.

Arī maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina līdzīgi – par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību. Ja darbnespējas lapa sāksies 19. oktobrī, vidējās iemaksu algas noteikšanā neņems vērā oktobri, septembri un augustu. Līdz ar to maternitātes pabalsta aprēķinam vidējā iemaksu alga tiks aprēķināta periodā no 2016. gada augusta līdz 2017. gada jūlijam.

Maternitātes pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām. Pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Par pabalstiem individuālā situācijā varat uzzināt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Informācija vecākiem atrodama VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas