E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12722
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba devējs nevar prasīt darbiniekam rakstīt uzteikumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2017
ina

Sveiki! Pēc mēneša tiks aprēķināta un piešķirta pensija. Darba devējs lūdz mani rakstīt pieteikumu par darba izbeigšanu pēc savas vēlmes un tad vēl mēnesi atstrādāt. Sakiet, lūdzu, vai nav kāds labvēlīgāks man variants? Varbūt vienkārši neiet uz darbu un gaidīt, lai mani atlaiž? Un vai tad nepienākas kompensācija? Un kā ir ar abpusējo vienošanos? Paldies iepriekš!

A
atbild:
26. septembrī, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jānis Muižnieks, zvērināts advokāts

Darba devējs nav tiesīgs lūgt darba ņēmēju iesniegt (rakstīt) pieteikumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu. Darba likums neparedz darba devējam šādu tiesību normu.

Darba likuma 100. pants paredz, ka darbiniekam ir tiesības (pēc savas inciatīvas un gribas) rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš.

Darbiniekam pēc uzteikuma iesniegšanas vēl vienu mēnesi ir jāveic darba pienākumi, ja vien darba līgumā vai koplīgumā nav noteikts īsāks termiņš.

Vienojoties ar darba devēju, darbinieks var izbeigt darba tiesiskās attiecības ātrāk nekā viena mēneša laikā. Šāda vienošanās slēdzama rakstveidā. Vienošanos par darba attiecību izbeigšanu var izteikt abas puses.

Neatkarīgi no tā, vai atlaišanas iemesls ir darbinieka vai darba devēja uzteikums, vai pušu vienošanās, darba devējam, atlaižot darbinieku no darba, ir pienākums izmaksāt visu naudu, kas viņam pienākas – gan neizmaksāto darba samaksu, gan kompensāciju par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu.

Savukārt darba devējs ir tiesīgs rakstveidā uzteikt darba līgumu tikai Darba likuma noteiktos gadījumos (Darba likuma 101. pants) un ievērojot likumā noteikto procedūru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas