E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12719
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atjaunošanu darbā var prasīt tiesas ceļā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. septembrī, 2017
Kristaps

Labdien! Darba devējs uzteica manu darba līgumu par pārkāpumu, pamatojoties uz konkrēta panta. Pie darba uzteikuma lika parakstīt arī iesniegumu, kur es pats rakstu atlūgumu, sakot, ka tas ir jāuzraksta klāt pie uzteikuma. Savas nezināšanas dēļ parakstīju. Aprunājoties ar grāmatvedi, izrādās, ka es neesmu atlaists un darba līguma uzteikums man tika iedots pārpratuma pēc, un tas ir anulējams, bet vērā ņem manu iesniegumu par atlūgumu. Vēlos atjaunot darba attiecības, jo pats no darba prom aiziet nevēlējos, uzteikums ir sastādīts nekorekti, dokuments nav derīgs. Atlūgums tika sastādīts 4. septembrī, un pēdējā darbadiena norādīta 5. septembris, iemesls norādīts manas prettiesiskās rīcības dēļ. Kā man rīkoties? Ja mans atlūgums ir spēkā, vai es varu iesniegt prasību tiesā par darba attiecību atjaunošanu vai atcelt atlūgumu?

A
atbild:
25. septembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja Jūs uzskatāt, ka darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai darba devējs ir pārkāpis noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību, Jums ir tiesības šo uzteikumu apstrīdēt, likumā noteiktajā kārtībā ceļot prasību tiesā par uzteikumu par atjaunošanu darbā.

Darba likuma 122. pants nosaka termiņus, kādos darbinieks ir tiesīgs apstrīdēt darba devēja uzteikumu un darba tiesisko attiecību izbeigšanu, proti: “Darbinieks var celt tiesā prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā viena mēneša laikā no atlaišanas dienas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas