E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12709
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja tēvs ir ārzemēs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2017
Ieva

Labdien! Bērna tēvs, Dānijas pilsonis, beidzot brīvprātīgi vēlas veikt ierakstu bērna dzimšanas apliecībā par sevi (bērns ar LR dzimšanas apliecību). Kur un kā to var izdarīt (Latvijā vai Dānijā), kas nepieciešams? Kas papildus vēl jāzina? Paldies!

A
atbild:
13. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem (ja bērns sasniedzis 12 gadu vecumu, būs nepieciešama viņa piekrišana), ir ļoti vienkārša – Jums kopā ar bērna tēvu jādodas uz jebkuru dzimtsarakstu nodaļu Latvijā un kopīgi jāiesniedz paternitātes atzīšanas iesniegums (iesnieguma paraugu var lejuplādēt Ministru kabineta noteikumu Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļu aktu reģistriem” 14. pielikumā). Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā, izsniedzot jaunu dzimšanas apliecību. Šis pakalpojums ir bez maksas.

Ja bērna tēvs dzīvo ārvalstī un nevar atbraukt uz Latviju, pastāv iespēja, ka paternitātes atzīšanas iesniegumu var iesniegt viens no vecākiem, ja klāt neesošā tēva vai mātes paraksta īstumu paternitātes atzīšanas iesniegumā apliecinājusi dzimtsarakstu iestādes amatpersona, zvērināts notārs, bāriņtiesa vai karjeras konsulārā amatpersona (Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 35. panta otrā daļa).

Tādā gadījumā bērna tēvam ir jādodas pie jebkura Dānijas notāra (Latvijas vēstniecība Dānijā šīs valsts pilsoņiem šādus pakalpojumus nenodrošina) un jānoformē brīvprātīgas paternitātes atzīšanas iesniegums, kurā jābūt norādītām ziņām gan par bērnu, gan bērna māti. Parasti šādā situācijā bērna tēvs notariāli apliecināto iesniegumu vai notariālo aktu nodod bērna mātei, kas attiecīgi var vērsties dzimtsarakstu nodaļā ar iesniegumu par paternitātes atzīšanu. Ja dokuments ir sagatavots svešvalodā, pirms iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā ir jānodrošina tā tulkojums latviešu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas