E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12708
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanā svarīgs ir divu gadu termiņš

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. septembrī, 2017
Deniss

Labdien! 2015. gada augustā piedzima bērns. Draudzene dažādu iemeslu dēļ ar iepriekšējo dzīvesbiedru (Krievijas pilsoni) laulību šķīra tikai apmēram mēnesi pirms bērna piedzimšanas, un, kā mums paskaidroja Dzemdību namā, reģistrējot bērnu, saskaņā ar LR likumiem bērns ir jāreģistrē uz iepriekšējo dzīvesbiedru. Kādas darbības ir jāveic, lai es varētu savu bērnu reģistrēt uz sevi un es kļūtu par tēvu arī oficiāli, nevis tikai pēc būtības? Paldies!

A
atbild:
08. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 146. pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar laulības šķiršanu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan personas, kuras paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt pats mātes [ šķirtais] vīrs divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei – divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Ja māte un viņas vīrs dzīvoja šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna bioloģiskajam tēvam divu gadu laikā no bērna piedzimšanas. Bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.

Tā kā situācijas apraksts liecina, ka ir apritējis divu gadu termiņš kopš bērna piedzimšanas brīža, pašlaik celt prasību tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu var tikai bērna māte vai bērna mātes šķirtais vīrs, prasības pieteikumam pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka likumā noteiktais divu gadu termiņš nav beidzies un apstākļi, kas izslēdz paternitāti, ir nākuši gaismā ne vēlāk kā pirms diviem gadiem. Parasti šim nolūkam kalpo DNS analīžu rezultāti.

Ja prasību tiesā cels bērna māte, kā atbildētājs lietā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu būs bērna mātes bijušais vīrs, kas pēc paternitātes pieņēmuma ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā. Ja atbildētājs pats nevar ierasties tiesā, vēlams, lai viņš sniedz rakstisku paskaidrojumu tiesai par to, ka prasību pilnībā atzīst un lūdz anulēt ierakstu par viņu kā bērna tēvu dzimšanas reģistrā vai pilnvaro kādu citu personu, kura pārstāvētu viņa tiesības.

Par pieteikuma iesniegšanu tiesā maksājama valsts nodeva 71,14 eiro apmērā (Civilprocesa likuma 34. panta pirmās daļas 4. punkts). Ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par bērna tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas.

Kad tas būs paveikts, papildināt bērna dzimšanas reģistru ar ziņām par bērna īsto tēvu jau ir ļoti vienkārši. Mātei ar bērna tēvu jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana, un kopīgi jāiesniedz iesniegums. Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā, bet bērnam tiks izsniegta jauna dzimšanas apliecība.

Jebkurā gadījumā, lai šo sarežģīto situāciju atrisinātu, pēc iespējas ātrāk ieteicams konsultēties ar juristu, kas specializējies ģimenes tiesībās, kurš, detalizēti iepazinies ar Jūsu situāciju, varēs konkrētāk pateikt, kā rīkoties. Labi sagatavots pieteikums tiesā var izšķirt, cik ātri un objektīvi tiks izskatīta lieta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas