E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12684
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Kārtība, kādā notiek SIA valdes locekļa amata atstāšana un daļu pārdošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. augustā, 2017
Aleksandrs

Mazkapitāla SIA ir divi dalībnieki, kuri ir arī valdes locekļi. Kā pareizi vienam dalībniekam izstāties gan no dalībnieku reģistra, gan no valdes, atdodot savu daļu otram dalībniekam?

A
atbild:
07. septembrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls

Jautājumā ietvertas divas personas lomas – persona kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību (turpmāk – sabiedrība) amatpersona – valdes loceklis – un persona kā sabiedrības īpašnieks – dalībnieks.

Valde ir sabiedrības izpildinstitūcija. Valdes locekļu ievēlēšanas un atsaukšanas kārtību regulē Komerclikuma 224. pants. Personu par sabiedrības valdes locekli var ievēlēt vienīgi tad, ja persona piekrīt ieņemt šo amatu. Tādējādi saskaņā ar Komerclikuma 224. panta astoto daļu valdes loceklim ir tiesības jebkurā laikā atstāt valdes locekļa amatu, par to iesniedzot paziņojumu sabiedrībai. Lai atstātu amatu, valdes loceklim nav nepieciešama sabiedrības piekrišana. Izmaiņas valdes sastāvā ierakstāmas komercreģistrā.

Dalībnieki ir sabiedrības īpašnieki, bet daļas ir to īpašums. Kā jebkuru neapgrūtinātu īpašumu, dalībnieks savu daļu var brīvi atsavināt – pārdot, dāvināt, mainīt.

Saskaņā ar Komerclikuma 188. panta pirmo un otro daļu dalībnieks var atsavināt sev piederošu daļu, patstāvīgi nosakot tās vērtību. Dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks var tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu. Gadījumā, ja dalībnieks vēlas pārdot savu daļu, tad saskaņā ar Komerclikuma 189. panta pirmo daļu pārējiem dalībniekiem ir pirmpirkuma tiesības.

Ja dalībnieks nevēlas savas daļas ne pārdot, ne dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt, Komerclikuma 192. panta pirmās daļas 3. punkts paredz sabiedrības dalībniekam iespēju rakstveidā atteikties no savas daļas. Tādā gadījumā dalībnieka daļas pāriet sabiedrībai. Lai atteiktos no savām daļām, dalībniekam jāiesniedz sabiedrības valdei rakstveida iesniegums. Attiecīgi valde pēc iesnieguma saņemšanas iesniedz Uzņēmumu reģistram precizēto dalībnieku reģistru.

Jāņem vērā, ka Komerclikums paredz iespēju sabiedrības statūtos noteikt citādu kārtību, piemēram, attiecībā uz daļu atsavināšanu vai daļu pirmpirkuma tiesībām u. c., tāpēc, pirms veikt attiecīgās darbības, rūpīgi jāizpēta sabiedrības statūti.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas