E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12675
Lasīšanai: 5 minūtes

Par uzturlīdzekļiem, ja nav zināma tēva dzīvesvieta

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. augustā, 2017
Santa

Labdien! Situācija ir šāda: tēvs ar māti izšķīrās, tēvs pārcēlās uz dzīvi Īrijā. Māte pieprasīja uzturlīdzekļus, un pieprasījums tika apstiprināts. Tēvs uzskata, ka viņa pienākums vairs nav maksāt alimentus, jo abi ar brāli esam pilngadīgi, lai gan pārstāja veikt maksājumus vēl pirms pilngadības sasniegšanas. Pirms diviem gadiem nomira māte, tādējādi apgādnieku vispār nav. Brālis vēl turpina mācīties dienas nodaļā, lai iegūtu vidējo izglītību. Vai ir kāds veids, kā atgūt to, ko tēvs nav izmaksājis, un vai vispār var kaut ko no viņa prasīt, ja atrašanās vieta nav Latvijā un dzīvesvietas adrese nav zināma?

A
atbild:
14. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktajam vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tiesu praksē ir pieņemts, ka Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, nestrādā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu. Turklāt šis pienākums neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem, vai pat nedzīvo vienā valstī.  

Ir divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus pēc pilngadības sasniegšanas. Pirmā – celt prasību tiesā Latvijā par uzturlīdzekļu piedziņu civilprocesuālā kārtībā un pēc tam, kad stāsies spēkā tiesas spriedums, uzsākt pārrobežu uzturlīdzekļu piedziņu tēva dzīvesvietas valstī. Tas atkarībā no dažādiem apstākļiem var būt ilgs un sarežģīts process (precīzas informācijas par dzīvesvietu trūkums nav šķērslis, bet var procesu paildzināt), kura rezultātu iepriekš grūti prognozēt. Tāpēc Jūsu brālim šobrīd ieteicams izmantot iespēju saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, kas ir ievērojami ātrāka un vienkāršāka uzturlīdzekļu piedziņas procedūra administratīvā procesa kārtībā.

Atbilstoši Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā noteiktajam, ja bērns turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā un viņa vecāks nenodrošina sava bērna uzturam minimālo uzturlīdzekļu apmēru (30% no valstī noteiktās minimālās algas, kas 2017. gadā ir 114 eiro mēnesī), bērnam ir tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus arī pēc pilngadības sasniegšanas, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai. Tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda tiek nodrošinātas neatkarīgi no parādnieka valstiskās piederības un dzīvesvietas valsts. Uzturlīdzekļus no fonda administratīvā procesa kārtībā iespējams saņemt gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, gan tad, ja parādnieka dzīvesvieta nav zināma.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, brālim pašam ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Gadījumā, ja parādniekam ir norādīta dzīvesvieta ārvalstī, fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas. Pozitīva lēmuma gadījumā uzturlīdzekļus aprēķina un izmaksā no iesnieguma fondam iesniegšanas dienas.

Atbildot uz jautājumu par nesamaksātajiem uzturlīdzekļiem bērnu mātei, tā kā persona, kuras labā tiesa lēmusi piedzīt uzturlīdzekļus, ir mirusi, šo parādu vairs nav iespējams piedzīt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas