E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12640
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Diktofona ieraksts bērnudārzā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. augustā, 2017
Tatjana

Sveicināti! Vai atļauts bērnam kādā mantā ielikt diktofonu, kas ieraksta notiekošo bērnudārza grupiņā. Sakarā ar to, ka bērns pēc bērnudārza apmeklējuma mājās ir nervozs, agresīvs. Ir bijusi situācija, kad audzinātāja ir atstājusi zilumu uz bērna rokas.

A
atbild:
04. septembrī, 2017
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, Licencēšanas un reģistru departamenta vecākā referente

Šādā gadījumā vecākiem vispirms ir jāvēršas pie pirmsskolas vadītāja, un vadītājam vecāku sniegtā informācija ir jāpārbauda. Gadījumā, ja neizdodas rast risinājumu pašā pirmsskolā, par iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem, tostarp iespējamu audzinātājas radītu zilumu, ir jāziņo Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Ja pirmsskolas iekšējās kārtības noteikumos (šiem noteikumiem jābūt vecākiem zināmiem un pieejamiem) ir noteikts, ka fiksēt pirmsskolā notiekošo var tikai ar pedagoga vai iestādes vadības atļauju, vecākiem ir pienākums to ievērot. Savukārt, ja pirmsskolā nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz audio vai video ierakstu veikšanu, no Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteiktajiem nosacījumiem izriet, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tā nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību. Tomēr vecākiem arī jāatceras, ka ikvienai fiziskajai personai, tostarp pedagogam, ir tiesības uz savu personas datu aizsardzību. Tādēļ kvalitātes dienesta skatījumā bērnu (vecāku) fiksētais audio vai video materiāls ar iespējamo pedagoga vai pirmsskolas iestādes darbinieku neadekvāto uzvedību vai vardarbību ir jānodod tiesībsargājošo iestāžu rīcībā atbilstīgo darbību veikšanai, nevis jāizplata publiskajā telpā.

Papildu informāciju par personas datu aizsardzību var iegūt, vēršoties Datu valsts inspekcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas