E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12602
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ja nepiekrīt līguma grozījumiem, var uzteikt darbu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
Daiga

Priekšniece mutiski pirmdien paziņo, ka 1 darbinieks tiek samazināts, viņai arī iedod dokumentu, kur tas ir atrunāts, un ka daļai kolektīva no trešdienas būs samazināts darba stundu skaits, līdz ar to arī atalgojums, ka esot tāds piedāvājums. Ir trešdiena un nekāds dokuments par to netiek iedots, bet mutiski pasaka, ka tagad uz darbu jāierodas tikai nākamo pirmdien. Ja mani šāds piedāvājums neapmierina, kā man rīkoties?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu darba devējam ir tiesības samazināt darbinieku skaitu, uzsakot viņiem darba līgumu, pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Uzsakot darba līgumu, darba devējam jāievēro viena mēneša uzteikuma termiņš, kā arī, izbeidzot darba attiecības, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam Darba likuma 112. pantā noteikto atlaišanas pabalstu.

Izmaiņas noslēgtajā darba līgumā, piemēram, jautājumā par darba laiku, var veikt saskaņā ar Darba likuma 97. pantu, darbiniekam un darba devējam savstarpēji vienojoties. Grozījumu teksts tiek sagatavots rakstveidā, to paraksta abas puses.

Ja darbinieks nepiekrīt parakstīt vienošanos par darba līguma grozījumiem, darba devējs ir tiesīgs Darba likuma 98. pantā paredzētajā kārtībā vienu mēnesi iepriekš rakstveidā uzteikt darba līgumu saistībā ar tajā piedāvātajiem grozījumiem. Minētais nozīmē, ka darba tiesiskās attiecības tiks izbeigtas, ja darbinieks tās nepiekritīs turpināt atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem. 

Darba līguma noteikumu grozīšana nevar notikt vienpusēji, piespiedu kārtā, piemēram, darba devējs nav tiesīgs noteikt darbiniekam nepilnu darba laiku bez viņa piekrišanas. Darbiniekam rakstveidā nepieciešams pieprasīt darba devējam darba līguma noteikumu ievērošanu. Ja darba devējs neievēro darbinieka likumīgās prasības, darbiniekam ir tiesības savu interešu aizsardzībai vērsties tiesā vai Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas