E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12589
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai noteikts maksimālais ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma ilgums?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2017
Sandris

Vēlējos uzzināt, vai ir noteikts maksimālais ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma ilgums? Cik atvaļinājuma dienas avansā drīkst saņemt darbinieks? Cik atvaļinājuma dienas pienākas darbiniekam trešā kalendāra gada beigās? Ja pirmajā gadā ir izņemta 51 darba diena, otrajā gadā – 11 darba dienas, trešajā gadā – 5 darba dienas. Paldies.

A
atbild:
18. augustā, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Normatīvie akti nenosaka maksimālo atvaļinājuma ilgumu. Darba devējam ir tiesības iekšējos normatīvajos dokumentos noteikt darbiniekam labvēlīgākus noteikumus salīdzinājumā ar normatīvajos aktos paredzēto tiesisko regulējumu. Piemēram, saskaņā ar Darba likuma 149. panta pirmo daļu ikgadējais atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas, taču devējs var noteikt garāku ikgadējā atvaļinājuma ilgumu, piemēram, piecas kalendāra nedēļas.

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta trešo daļu izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu iespējams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Tomēr kārtējā gadā darbiniekam ir jāpiešķir atvaļinājuma daļa, kura nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām, bet pārceltā atvaļinājuma daļa pēc iespējas jāpievieno nākamā gada atvaļinājumam. Atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu.

Darbinieks var prasīt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu par pirmo darba gadu, ja viņš pie darba devēja ir nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus. Darba devējam ir pienākums šādu atvaļinājumu piešķirt pilnā apmērā, proti, četras kalendāra nedēļas.

Nākamajos darba gados darbiniekam ikgadējais atvaļinājums piešķirams saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājuma grafiku. Darba likums neparedz atvaļinājuma izmantošanu proporcionāli nostrādātajam laikam, tātad atvaļinājumu var piešķirt avansā. Tomēr, ja darba tiesiskās attiecības izbeidzas pirms tā darba gada beigām, par kuru darbinieks jau saņēmis atvaļinājumu, darba devējam saskaņā ar Darba likuma 78. panta pirmās daļas 3. punktu ir tiesības ieturēt darbiniekam izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām.

Ņemot vērā, ka atvaļinājumu piešķir kalendāra nedēļās, nevis darba dienās, nav iespējams noteikt, cik ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma dienas konkrētajā gadījumā darbiniekam vēl pienākas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas