E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12572
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi pilngadīgai personai no UGF

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2017
Jolanta

Esmu sasniegusi pilngadību, līdz šim alimentus esmu saņēmusi no valsts. Es turpinu mācības tehnikumā, vēl divus gadus. Vai es varu pretendēt uz alimentiem no valsts laika posmā, kamēr es mācos?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ir divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus pēc pilngadības sasniegšanas. Pirmā – šobrīd celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu civilprocesuālā kārtībā, otrā – nogaidīt līdz septembrim un vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu, kas ir ievērojami ātrāka un vienkāršāka uzturlīdzekļu piedziņas procedūra administratīvā procesa kārtībā. Šādas tiesības Jums paredz grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas stāsies spēkā 2017. gada 1. septembrī. Proti, ja vecāks nenodrošinās sava bērna uzturam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, sākot ar jauno mācību gadu, tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda būs arī pilngadību sasniegušajiem bērniem, kuri turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību (bet ne augstāko izglītību) Latvijā arī pēc pilngadības iestāšanās, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, Jums pēc 1. septembra ir jāiesniedz fonda administrācijai noteiktas formas iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu. Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas