E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12569
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz maternitātes pabalstu – darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. augustā, 2017
Olga

Добрый день! У меня такая ситуация...я в феврале 2017 узнала, что беременна, и мне пришлось уволиться в марте 2017 по собственному желанию(начальник настоял, что только по собственному). Работа у меня физически тяжёлая и в моём положении я работать не могла.С апреля месяца 2017 я получила статус безработной и стою на бирже.С 21августа 2017 гинеколог открывает больничный так как я на 7-ом месяце и пора идти в декретный отпуск. Я в VSAA ходила, и мне сказали, что если я уволилась по собственному желанию,то предродовой больничный мне не будут оплачивать. Я теперь не знаю, как быть... стоять дальше на бирже или всё-таки нести больничный в VSAA? Очень надеюсь на ваш ответ и совет.С ув.Ольга

Labdien! Man ir tāda situācija, 2017. gada februārī uzzināju, ka esmu stāvoklī, un man nācās aiziet no darba 2017. gada martā uz pašas vēlēšanos (uz tādu formulējumu uzstāja priekšnieks). Darbs man bija fiziski smags, un savā situācijā es strādāt nevarēju. 2017. g. aprīlī ieguvu bezdarbnieka statusu. 21. augustā ārsts atvērs darbnespējas lapu, jo esmu grūtniecības septītajā mēnesī. Biju VSAA, kur mani informēja – tā kā esmu pārtraukusi darba attiecības pēc pašas vēlēšanās, tad pirmsdzemdību darbnespējas lapu man neapmaksās. Nezinu, kā rīkoties, vai turpināt atrasties darba biržā vai arī iesniegt darbnespējas lapu VSAA?

A
atbild:
16. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" noteikts, ka tiesības uz maternitātes pabalstu ir personām, kuras ir sociāli apdrošinātas saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu", t.i., darba ņēmējam un pašnodarbinātajam (ja pašnodarbinātais faktiski ir veicis obligātās iemaksas).

Likuma 5. pantā noteikts: Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Tas nozīmē, ja Jūs darbnespējas lapas B pirmajā dienā nebūsiet darba ņēmēja vai nebūsiet veikusi obligātās iemaksas kā pašnodarbinātā, Jums nebūs tiesības uz maternitātes pabalstu un pēc tam arī uz vecāku pabalstu.

Vienīgais izņēmums attiecas uz sievietēm, kuras atlaistas no darba sakarā ar darba devēja likvidāciju, tādā gadījumā sievietei 210 dienu laikā pēc atbrīvošanas no darba saglabājas tiesības uz maternitātes pabalstu.

Bezdarbnieka pabalsta saņēmējs netiek sociāli apdrošināts maternitātes gadījumam. Tātad darbnespējas lapu B sakarā ar grūtniecību VSAA jums neapmaksās, jo tiesības uz pabalstu, kā jau teikts, ir tikai darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai.

Bezdarbnieka pabalstu saņemsiet aprēķinātajā apmērā, ja nezaudēsiet bezdarbnieka statusu, t.i., ja neiegūsiet darba ņēmēja statusu un negūsiet ienākumus kā pašnodarbinātā.

Kas attiecas uz darba attiecību pārtraukšanu, ir ļoti ierobežots gadījumu skaits, kad Darba likums pieļauj atlaist grūtnieci.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas