E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12559
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Piedzenot parādu, tiesu izpildītājs var apsekot dzīvesvietu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2017
janis

Sveiki. Nesen saņēmu vestuli no tiesu izpilditajiem par parada piedzinu. Par cik dzivoju kopa ar vecakiem vinu dzivokli gribeju uzzinat vai tiesu izpilditaji ir tiesigi nakt uz vecaku dzivokli un apķīlat mantas? Jo man pašam nekas šājā dzīvokli nepieder bet ka lai es to pierādu?

A
atbild:
17. augustā, 2017

Parādnieka dzīvesvietas apsekošanu visās piedziņas lietās tiesu izpildītājs nepraktizē. Tā ir tikai viena no daudzām izpildu darbībām.
Tomēr Jums ir jārēķinās ar iespēju, ka tiesu izpildītājs var apsekot Jūsu deklarētās dzīvesvietas adresi. Praksē tas parasti notiek šādi: tiesu izpildītājs ierodas parādnieka deklarētajā dzīvesvietas adresē un iepazīstina viņu ar izpildu lietas saturu, izskaidro parādnieka tiesības un pienākumus, kā arī lūdz aizpildīt mantiskā stāvokļa deklarāciju saskaņā ar Civilprocesa likuma 552. panta nosacījumiem.

Ja tiesu izpildītājs deklarētajā dzīvesvietā konstatē, ka tur atrodas kustama manta, ko reāli varētu pārdot izsolē un atgūt naudas līdzekļus parāda piedziņai, tad viņš sastāda aktu un mantu apraksta saskaņā ar Civilprocesa likuma 573. panta nosacījumiem.

Tas nozīmē, ka parādnieka deklarētajā dzīvesvietā tiesu izpildītājs prezumē (pieņem), ka kustamā manta (priekšmeti) pieder parādniekam. Pēc tam ģimenes locekļiem vai trešajām personām ir tiesības iesniegt tiesu izpildītājam dokumentus, kas apliecina mantu faktisko piederību. Parādniekam nepiederošās lietas tiek svītrotas no aprakstes akta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas