E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12557
Lasīšanai: 4 minūtes
1
18
1
18

Ja zemes īpašnieks ir pašvaldība, pirmpirkuma tiesību nomniekam nav

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. augustā, 2017
Kristīne

Labdien. Nomāju nekustamo īpašumu (zemi) no pašvaldības. Nomas līguma termiņš ir 5 gadi. Man ir radusies vēlme šo zemes gabalu no pašvaldības izpirkt. Pašvaldībā mani informēja, ka vienīgais pārdošanas veids ir pārdošana izsolē bez pirmpirkuma tiesībām nomniekam. Vēlējos noskaidrot, vai zemes nomniekam nav pirmpirkuma tiesību iegūt zemi? (Līgumā šādas tiesības nav atrunātas.)

A
atbild:
11. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā gadījumā pašvaldības zemes nomniekam nav pirmpirkuma tiesību, tas tiesa.

Jāpiebilst, ka jautājumā neesat norādījis, vai ir runa par lauksaimniecības zemi vai zemi pilsētā.

Taču pašvaldībā Jums ir iespēja noskaidrot, kādā veidā, ja Jums ir interese izpirkt zemi, tas būtu izdarāms.

Piemēram, likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” grozījumu (spēkā no šā gada 1. jūlija) 36.pants. Lauksaimniecības zemes noma ar izpirkuma tiesībām (kas būs spēkā no 2018. gada 1. janvāra) paredz:

Pašvaldībai piederošu neapbūvētu lauksaimniecības zemi var nodot nomā ar izpirkuma tiesībām šajā pantā noteiktajā kārtībā.

Pašvaldība pieņem lēmumu par tās teritorijā esošu lauksaimniecības zemi, kura tiks piedāvāta nomā ar izpirkuma tiesībām. Lēmumu publicē likumā “Par pašvaldībām” noteiktajā kārtībā.

Pašvaldībai piederošu lauksaimniecības zemi nodod nomā ar izpirkuma tiesībām uz laiku līdz 12 gadiem, nosakot zemes nomas maksu gadā 4,5 procentu apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Nomas maksa tiek ieskaitīta izpirkuma maksā, ja nomnieks izlieto izpirkuma tiesības.

Zemes izpirkuma cena nosakāma zemes kadastrālās vērtības apmērā nomas līguma ar izpirkuma tiesību noslēgšanas dienā. Izpirkuma tiesības var izlietot ne agrāk kā nomas līguma ceturtajā gadā.

Noslēgtais zemes nomas līgums ar izpirkuma tiesībām ierakstāms zemesgrāmatā. Izdevumus, kas saistīti ar nomas līguma noslēgšanu un ieraksta izdarīšanu zemesgrāmatā, sedz nomnieks.

Uz šā panta pirmajā daļā minētās zemes nomu ar izpirkuma tiesībām var pretendēt fiziskā persona, ja šai personai nepieder lauksaimniecības zeme un tā rakstveidā apliecina, ka gada laikā pēc nomas līguma ar izpirkuma tiesībām noslēgšanas uzsāks zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā.

Iegūt īpašumā zemi šajā pantā noteiktajā kārtībā fiziskā persona ir tiesīga tikai vienu reizi.

Ministru kabinets nosaka iesniedzamos dokumentus, nomas līguma ar izpirkuma tiesībām nosacījumus un tā noslēgšanas un izbeigšanas kārtību.

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3.pants nosaka, ka arī pašvaldībai jārīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, t.i., manta atsavināma un nododama īpašumā vai lietošanā citai personai par iespējami augstāku cenu.

Publiskas personas nekustamā īpašuma atsavināšanu var ierosināt persona, kurai Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā noteiktajā kārtībā ir izbeigtas zemes lietošanas tiesības un ar kuru pašvaldība ir noslēgusi zemes nomas līgumu, ja šī persona vēlas nopirkt zemi, kas bijusi tās lietošanā un par ko ir noslēgts zemes nomas līgums. Tas noteikts Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā.

Labs saturs
18
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas