E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12549
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Noilgums prasībai par izsoles atzīšanu par prettiesisku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. augustā, 2017
Līga

Labdien! Vai ir iestājies noilgums personas tiesībai celt prasību tiesā par privatizācijas publiskas izsoles atzīšanu par prettiesisku, ja privatizācija ir notikusi 2003. gadā un persona par to uzzinājusi 2009. gadā? Kurā iestādē vai arhīvā var iegūt dokumentus par minētās izsoles gaitu?

A
atbild:
18. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

Atklātu privatizācijas izsoļu saistīto jautājumu izskatīšanas noilgumu speciālās tiesību normas neregulē, attiecīgi ir piemērojams Latvijas Republikas Civillikuma (turpmāk – Civillikums) vispārējais regulējums. Civillikuma 1895. pants noteic, ka noilguma termiņš vispārējos gadījumos ir desmit gadi.

Atbilstoši Civillikuma 1896. pantam noilgums sāk tecēt ar dienu, kad prasījums ir tā nodibināts, ka par to var celt prasību. Attiecīgi – prasību nav iespējams celt par izsoles rezultātiem, kuri nav zināmi, bet, līdzko izsoles rezultāti ir darīti pieejami, – uzsākama noilguma termiņa atskaite. Jāvērš uzmanība uz Civillikuma 1899. pantu, kas noteic, ka personas, kurai ir prasības tiesība, nezināšana noilgumu nenovērš. Attiecīgi – noilguma skaitīšanas sākuma brīža noteikšanai izšķirošs ir nevis uzzināšanas brīdis, bet gan brīdis, kad radās prasījuma tiesība.

Noilgumu pārtrauc katra darbība prasījuma īstenošanas labā – prasības celšana, atgādinājums – attiecīgi, ja saskatāms, ka ir veikta darbība prasījuma īstenošanas labā, būtu atzīstams, ka noilguma termiņš skaitāms no šādas pēdējās darbības brīža.

Papildus jāvērš uzmanība uz to, ka likuma “Par valsts un pašvaldību objektu privatizāciju” 30. pants (redakcionāli spēkā esības laikā grozīts) noetic – Privatizācijas aģentūra mēneša laikā pēc valsts īpašuma objekta pirkuma līguma stāšanās spēkā laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” publicē informāciju par to, kam un ar kādiem nosacījumiem privatizēts šis objekts. Attiecīgi privatizācijas izsoles rezultātiem būtu jābūt izziņotiem ne vēlāk kā mēneša laikā pēc pirkuma līguma noslēgšanas – un tas arī būtu atzīstams par noilguma skaitīšanas sākuma brīdi, ja vien attiecīga informācija nav darīta zināma jau agrāk.

Attiecīgi – ja izsole ir notikusi 2003. gadā (un informācija par izsoli ir padarīta pieejama), tad noilguma termiņš iestājies 2013. gada attiecīgajā datumā, bet noilgumu var ietekmēt apstākļi, kas liecinātu par noilguma pārtraukumu. Tāpat arī, ja izsoles rezultāti ir padarīti pieejami ievērojami vēlāk, tad noilguma termiņa skaitīšanas sākuma brīdis var būt cits.

Dokumentus par izsoles gaitu iespējams iegūt VAS “Privatizācijas aģentūra” vai Latvijas Nacionālajā arhīvā, ja VAS “Privatizācijas aģentūra” ir nodevusi dokumentus pastāvīgā valsts arhīva glabāšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas