E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12523
Lasīšanai: 3 minūtes

Likums: mazbērns nav ģimenes loceklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2017
A.D.

Sveiki! Man tika atņemts dzīvoklis, jo tas piederēja pašvaldībai, bet īrnieks bija vecmāte. Pēc vecmātes nāves dzīvoklis tika atņemts, neskatoties uz to, ka tur biju deklarēts kopā ar mazu bērnu (7 mēneši). Vai tas bija izdarīts tiesiski, un vai pašvaldībai nevajadzēja piedāvāt vismaz kādu citu variantu, kur mums ar dēlu dzīvot? Parādu dzīvoklim nebija, viss maksāts laicīgi. Paldies!

A
atbild:
21. augustā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 9. pantā ir noteikts: „Īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus (adoptētājus), darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav savas ģimenes, ja tam piekrituši visi attiecīgajā dzīvojamā telpā dzīvojošie īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi un ja iepriekš par to rakstveidā informēts izīrētājs.

Nepilngadīga bērna (arī adoptēta) iemitināšanai viņa vecāku īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs.”

Kā redzams, mazbērni pie ģimenes locekļiem diemžēl nav pieskaitīti, un uz viņiem ir attiecināms minētā likuma 10. pants – citu personu iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā nepieciešama izīrētāja, īrnieka un visu tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana.

Ja dzīvokļa īpašnieks – pašvaldība – pēc īrnieka nāves dzīvojamo platību pārņem savā rīcībā, tas nozīmē, ka īrnieka statusa piešķiršanu mazbērnam izīrētājs neatbalsta, skaidro Latvijas Nekustamo īpašumu pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, un tas ir likumīgi.

Ja esat deklarējis savu dzīvesvietu minētajā mājoklī pēc 2002. gada un šī deklarēšanās nav saistīta ar bijušo pierakstu attiecīgajā adresē (kas bija iespējams tikai ar pašvaldības atļauju), tad šī deklarēšana nerada civiltiesiskas sekas, bet faktiski ir domāta saziņai ar valsts un pašvaldības iestādēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas