E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12507
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Ja ir bažas, ka, prasot uzturlīdzekļus, atņems bērnus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2017
Niks

Sveiki, man ir tāda problēmiņa, esmu šķīries ar divu bērnu māti un paņēmis abus bērnus pie sevis, esmu tēvs, bērnus paņēmu pie sevis, jo māte par viņiem nerūpējās, nolika pati sevi pirmajā vietā, vispirms izklaides un atpūta, pēc tam bērni. Bērni pie manis jau dzīvo 3.gadus,no mātes neesmu saņēmis nekādu finansiālu palīdzību, arī bērnu naudu viņa saņem uz sava konta, bet to viņa man pārskaita, lūdzu, lai raksta iesniegumu un atsakās no bērnu naudas, lai es varu šo naudu saņemt uz sava vārda bez viņas starpniecības, bet viņa atsakās, domāju viņai pieprasīt uzturlīdzekļus, bet baidos, ka viņa varētu man atņemt bērnus, par bērniem es spēju parūpēties un nodrošināt ar visu nepieciešamo, bet ar uzturlīdzekļiem būtu daudz vieglāk, kādas ir manas iespējas, ka viņa man viņus varētu atņemt, kā jūs man ieteiktu rīkoties?

A
atbild:
14. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Dana Rone, zvērināta advokāte

Šajā situācijā labākais risinājums būtu nekavējoties celt prasību tiesā ar diviem prasījumiem: 1) par bērnu ikdienas aprūpes un dzīvesvietas noteikšanu pie tēva un 2) par uzturlīdzekļu piedziņu no mātes par labu tēvam bērnu uzturam no brīža, kad prasība celta, līdz brīdim, kad bērni kļūs pilngadīgi.

Tā kā māte patiešām ievērojamu laiku nav aprūpējusi bērnus, tad ir ļoti augsta iespēja, ka tiesa ar spriedumu noteiks tēvam ikdienas aprūpes tiesības pār bērniem un bērnu dzīvesvietu pie tēva. Pat ja māte, rakstot tiesai paskaidrojumus uz celto prasību, iebildīs pret šādu kārtību, visdrīzāk arī bāriņtiesa konstatēs tēva spējas rūpēties par bērniem, bērnu piesaisti pie tēva un bērnu labos dzīvesvietas apstākļus pie tēva. Ja nebūs objektīva iemesla šo kārtību mainīt, tad tiesa ar spriedumu apmierinās šo prasību. Tāpat arī būs ar tiesībām saņemt uzturlīdzekļus. Tas vecāks, kuram tiesa nosaka ikdienas aprūpi un uzraudzību pār bērniem, ir tiesīgs saņemt uzturlīdzekļus bērnu uzturam no otra vecāka.

Pēc tam, kad stāsies spēkā tiesas spriedums daļā par ikdienas aprūpes un uzraudzības noteikšanu pār bērniem, tēvam būtu jālūdz attiecīgās bāriņtiesas palīdzība, lai tēvs varētu saņemt “bērnu naudu”. Bāriņtiesa līdz šim ir vairākos gadījumos rakstījusi iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, lai tā, pamatojoties uz tiesas spriedumu aizgādības un uzturlīdzekļu lietā un bāriņtiesas vēstuli, pat bez mātes piekrišanas pārreģistrētu pabalsta saņemšanu no mātes par labu tēvam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas