E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12503
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai par veselības polisi jaunam darbiniekam jāpalielina apliekamais ienākums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2017
Jānis

Labdien, Uzņēmums (SIA) ir noslēdzis veselības apdrošināšanas līgumu uz gadu. Apdrošināšanas polises cena vienam darbiniekam EUR 200. Gada vidū uzņēmums nopērk vēl vienu polisi jaunam darbiniekam (cena EUR 135), papildinot apdrošināšanas līgumam pievienoto apdrošināto darbinieku sarakstu ar jauno darbinieku. Polises vērtība nepārsniedz 10% no jaunā darbinieka bruto darba samaksas taksācijas gadā. Vai par nopirktās polises vērtību (EUR 135) ir jāpalielina darbinieka apliekamais ienākums vai arī šajā gadījumā ir iespējams piemērot Ministru kabineta noteikumu Nr. 899 Likuma \"Par iedzīvotāju ienākuma nodokli\" normu piemērošanas kārtība 33. punktu un atbilstoši likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli 8. panta 5. punktam apliekamo ienākumu nepalielināt?

A
atbild:
11. augustā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

No nodokļa maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz apdrošināšanas sabiedrībā iemaksātās veselības apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10 procentus no nodokļa maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 euro gadā, ja darbības termiņš veselības apdrošināšanas līgumam nav īsāks par vienu gadu.

Gadījumā, ja pie darba devēja darbinieku labā noslēgtā veselības apdrošināšanas līguma pievienotais apdrošināto darbinieku saraksts tiek papildināts ar jaunu darbinieku un darbinieka labā veikto apdrošināšanas prēmiju maksājumu kopsumma par taksācijas gadu, ko darba devējs veicis saskaņā ar veselības apdrošināšanas līgumu, pārsniedz 10% no fiziskās personas – darbinieka – bruto darba samaksas taksācijas gadā, tad minēto maksājumu kopsummas pārsniegumu, ievērojot noteikto ierobežojumu 426,86 euro gadā, darba devējs ietver darbinieka apliekamajā ienākumā taksācijas gada pēdējā mēnesī un vispārējā kārtībā aprēķina un ietur no tā algas nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. 

Tā kā Jūsu gadījumā jaunā darbinieka polises vērtība nepārsniedz 10% no jaunā darbinieka bruto darba samaksas taksācijas gadā un nepārsniedz 426,86 euro gadā, tad darba devējam nav jāpalielina darbinieka apliekamais ienākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas