E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12452
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Par darbnespējas lapu sakarā ar tuberkulozi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūlijā, 2017
Dace

Labdien! Jautājums par darba nespējas lapu un slimības pabalstu tuberkulozes gadījumā. Ministru kabineta noteikumi Nr. 152 Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība IV. Laikposms, par kuru tiek izsniegta darbnespējas lapa (lapas) 17.1 Ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārsts nosūta personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā, kas turpinās ilgāk par 26 nedēļām, bet ne ilgāk par 52 nedēļām (skaitot no darbnespējas pirmās dienas), ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai (tai skaitā rehabilitācijas nodrošināšanai), vai nosaka invaliditāti. Dokumentus, kas nepieciešami atzinuma saņemšanai (iesniegumu, darbnespējas lapu B un medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību regulējošajos normatīvajos aktos noteikto veidlapu Nr.088/u "Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju"), persona iesniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā ne vēlāk kā piecas darbdienas pirms 26 nedēļu nepārtrauktas darbnespējas perioda beigām. (MK 09.07.2013. noteikumu Nr.380 redakcijā.) Vai pareizi saprotu, ka darba nespējas lapa nevar būt ilgāka par 52 nedēļām? Kas notiek, ja darba nespēja ilgst ilgāk pa 52 nedēļām? Slimības lapa tiek noslēgta un jāformē invaliditāte? Likuma Par maternitātes un slimības apdrošināšanu 14. pants. Īpaši gadījumi slimības pabalstu piešķiršanā. Ja darba nespēja iestājusies sakarā ar saslimšanu ar tuberkulozi, slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku līdz darbspēju atgūšanas vai invaliditātes noteikšanas dienai. Rakstīts, ka pabalstu izmaksā par laiku līdz darbspēju atgūšanai. Darbspēju atgūšanas periods ir 20mēneši, kas pārsniedz noteikto darba nespējas lapas periodu 52 nedēļas. Nav skaidrs, vai darba nespējas lapa ir/nav visu ārstēšanās periodu.

A
atbild:
09. augustā, 2017
Veselības inspekcija
Katrīna Vīksna, Vadītāja biroja preses sekretāre

Par darbnespējas lapas periodu sakarā ar saslimšanu ar tuberkulozi Veselības inspekcija skaidro, ka “saskaņā ar 2001. gada 3. aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 “Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība” 17.1. punktu, ja darbnespēja turpinās ilgāk par 26 nedēļām, ārsts nosūta personu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju. Komisija sniedz atzinumu par darbnespējas lapas pagarināšanu darbnespējas periodā (kas turpinās ne ilgāk par 52 nedēļām, skaitot no darbnespējas pirmās dienas) vai nosaka invaliditāti.

Ja darbspējas atgūšanas periods ir 20 mēneši, kas pārsniedz noteikumos minētās 52 nedēļas, darbnespējas lapa ir jāizsniedz par visu ārstēšanās periodu. Noteikumos nav noteikts ierobežojums darbnespējas lapu izsniegšanas periodam, t.sk. arī pēc invaliditātes noteikšanas, ja ir konstatētas darbnespējas pazīmes.”

Kas attiecas uz slimības pabalstu, likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 14. pantā tas ir noteikts kā īpašs gadījums, paredzot: Ja darba nespēja iestājusies sakarā ar saslimšanu ar tuberkulozi, slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku līdz darbspēju atgūšanas vai invaliditātes noteikšanas dienai.

Par slimības pabalsta saņemšanu informāciju varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Tajā arī paskaidrots: Ja darba nespēja iestājusies sakarā ar saslimšanu ar tuberkulozi, slimības pabalstu piešķir un izmaksā no darba nespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas vai invaliditātes noteikšanas dienai. Tas nozīmē, ka šādos gadījumos slimības pabalstu izmaksā arī par periodu, kas pārsniedz 26 nedēļu (nav nepieciešams VDEĀVK atzinums) vai 52 nedēļu periodu, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad ārsts noslēdz darbnespējas lapu vai tiek noteikta invaliditāte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas