E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12424
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Amata kategorijas noteikšana ierēdnim

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. jūlijā, 2017
Dace

Laika posmā no 2005. gada līdz 2008. gadam strādāju valsts pārvaldē un biju ierēdne. 2008. gadā pēc pašas vēlēšanās aizgāju prom no darba valsts pārvaldē un turpmākos gadus strādāju privātajā sektorā jomā, kas nebija saistīta ar manu iepriekšējo darba pieredzi. 2017. gadā pieteicos valsts ierēdņa amata konkursā līdzīgā amatā, kādā biju savulaik valsts pārvaldē. Mans jautājums: Vai šādā gadījumā, no jauna uzsākot valsts civildienesta attiecības, jāņem vērā kandidāta iepriekšējā pieredze valsts pārvaldē un vai tiek ņemts vērā apstāklis, ka ierēdņa amata kandidāts jau reiz ir bijis valsts civildienesta attiecībās? Pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
31. jūlijā, 2017
Valsts kanceleja
Ilze Pavlova, Komunikācijas departamenta vadītāja

Kārtību, kādā nosaka kategoriju personai, kura stājas amatā, noteic MK noteikumu Nr. 66 “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku darba samaksu un tās noteikšanas kārtību” 12. – 14. punkts (sk. arī noteikumu 2. un 4. pielikumu).

Ievērojot minētos noteikumus, personai, stājoties amatā un nosakot kategoriju, ņem vērā tās profesionālo pieredzi attiecīgajā jomā, t.i., pieredze var tikt pielīdzināta, neskatoties uz to, vai tā iegūta publiskajā vai privātajā sektorā.

Noteikumu 12. punkts attiecas uz gadījumiem, kad personai nav profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā (pēdējo piecu gadu laikā).

Noteikumu 13. punkts attiecas uz gadījumiem, kad amatpersonai, stājoties amatā (dienestā, darbā), ir profesionālā pieredze attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā un ir būtiska iestādes funkciju izpildei (iestādes mērķu sasniegšanai).

Savukārt noteikumu 14. punkts attiecas uz gadījumiem, kad amatpersonu ieceļ vai pārceļ citā amatā, vai pieņem darbā tajā pašā vai citā valsts tiešās pārvaldes iestādē.

No minētā izriet, ka iestādes vadītājam, nosakot kategoriju, ir jāvērtē personas profesionālā pieredze pēdējo piecu gadu periodā – attiecīgi Jūsu gadījumā – līdzīgā amatā esat bijusi nodarbināta ilgāk nekā pirms pieciem gadiem, līdz ar to šī pieredze neietekmē kategorijas piešķiršanu.

Vienlaikus jānorāda, ka pieredzes, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā, pielīdzināšana ir iestādes kompetence. Iestādei ir jāizvērtē un jāsalīdzina attiecīgās jomas, jānovērtē pretendenta profesionālās pieredzes ietekme uz iestādes funkciju izpildi (iestādes mērķu sasniegšanu).

Papildus jānorāda, ka pieredze valsts pārvaldē var tikt ņemta vērā, arī piešķirot atlaišanas vai atvaļināšanas pabalstu, taču saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 17. panta otro daļu amatpersonas (darbinieka) nodarbinātību uzskata par nepārtrauktu tad, ja laiks no amata (dienesta, darba) tiesisko attiecību izbeigšanas valsts vai pašvaldības institūcijā līdz to atsākšanai tajā pašā vai citā valsts vai pašvaldības institūcijā nav ilgāks par diviem gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas