E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12416
Lasīšanai: 2 minūtes
5
24
5
24

Vai atļauts fotografēt veikala telpās?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2017
Emīls

Uz veikalu ieejas durvīm gandrīz visur ir uzraksti – fotografēt un filmēt aizliegts. Vai atļauts fotografēt vai filmēt veikala telpās, kā arī jebkurā citā sabiedriskā vietā? Vai Satversmes 100. pants nestāv pāri veikalu iekšējiem noteikumiem? Krievijā un citās valstīs tas ir atļauts, kā ir ar Latviju?

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Lauris Klagišs, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma nosacījumiem šis likums neattiecas uz personas datu apstrādi, ko fiziskās personas veic personiskām vai mājas un ģimenes vajadzībām, turklāt personas dati netiek izpausti trešajām personām. Ņemot vērā minēto, ja fotogrāfijas un video netiek izpausti trešajām personām, šādā gadījumā publiski pieejamās vietās, valsts un pašvaldību iestādēs aizliegt fotografēt un filmēt nebūtu tiesiska pamata.

Civillikuma 1036. pants nosaka, ka īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem.

Civillikuma 1039. pants nosaka, ka īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tā nerastos nekāds zaudējums.

Ņemot vērā minēto, jāņem vērā, ka privātīpašumos īpašnieki ir tiesīgi noteikt šo īpašumu izmantošanas un piekļuves nosacījumus, tostarp aizliegumu filmēt un fotografēt, un, ja attiecīgā īpašuma apmeklētājam pret to ir iebildumi, tad nekas cits neatliks, kā šos noteikumus ievērot, pretējā gadījumā īpašniekam ir tiesības ierobežot attiecīgās personas atrašanos konkrētajā īpašumā.

Labs saturs
24
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas