E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12412
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
9
9

Uzsākot darba tiesiskās attiecības, nodokļa grāmatiņā pats norāda darba devēju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2017
Ilze

Labdien! Jautājums par nodokļu grāmatiņu – 21. jūlijs ir mana pēdējā darba diena , tātad sanāk, ka darba vieta no nodokļu grāmatiņas jānoņem man, par to pašai jāziņo (kur ir jāgriežas?), vai arī darba devējs pats to nokārto? Un, ja stājos jaunā darbā, kā jārīkojas – man vai darba devējam tas jāziņo? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
25. jūlijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā veidā un atrodas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), proti, tas ir ieraksts VID Nodokļu informācijas sistēmā. Tāpat kā iepriekš (kad nodokļa grāmatiņas bija papīra formā), arī tagad nodokļa maksātāja paša pienākums ir iesniegt algas nodokļa grāmatiņu darba devējam, tostarp sniegt ziņas par apgādājamiem, ja vēlas, lai darba devējs piemēro nodokļa atvieglojumus. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 304 „Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa”.

Darba devējs neizdara ierakstus darba ņēmēja algas nodokļa grāmatiņā. Darba devējs sniedz paziņojumu VID par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu. Pamatojoties uz to, VID nodrošina automātisku galvenās ienākuma gūšanas vietas beigu datuma norādīšanu (t.i., grāmatiņas izņemšanu).

Savukārt, stājoties jaunās darba attiecībās, pašam darba ņēmējam ir jāiesniedz nodokļa grāmatiņa jaunajā darbavietā, tas ir, elektroniskajā grāmatiņā jānorāda jaunais darba devējs.

Piekļuve savai algas nodokļa grāmatiņai (EDS) ir iespējama ar saviem internetbankas datiem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas